Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ädel ras i SM-kamp

/

Rasklubben för Irish Softcoated Wheaten Terrier hade sitt Agility-SM igår. Det var Njurunda Brukshundsklubb som stod för den minst sagt livliga tillställningen.

Annons
Agility är sporten som får hunden att dansa av glädje, flyga över hinder och springa så fort den kan. Att agility ska vara roligt står nämligen i reglerna.
Sporten är på frammarsch. Under helgen har vi haft 700 starter med olika raser. Irish softcoated wheaten terriern har en speciell hoppteknik. Siktar och måttar in sina hopp, något som ingen annan hundras gör, säger tävlingsledaren Morgan Berg från Njurunda brukshundsklubb.
Irish softcoated wheaten terrier är en ras på stark frammarsch. Den har en härliga utstrålning och silkesmjuka, vetefärgade päls charmar denna hund de flesta.
Till mentaliteten är den en typisk terrier, alltid entusiatsisk och på språng efter nya upptåg. En framåt och käck hund som med rätt fostran blir en underbar kompis för både barn och vuxna, säger Essie Persson från Örebro.
Wheatenterriern är troligen den äldsta av de irländska terrierraserna. Släktskapet med den moderna irländska terriern, även om det inte är så väl dokumenterat, verkar vara resultatet av medvetna experimentkorsningar mellan raserna. Trots Wheatenterrierns gamla anor var det inte förrän under 1930-talet som Irländska kennelklubben erkände den som officiell ras.
Rasen skall vara robust, aktiv, kompakt och med en välbyggd kropp som ger intryck av styrka. Mankhöjden för hanhundar ska vara 46-48 centimeter, tikar något lägre. Vikten för hanhundar ska vara 16-18 kilo, tikar något mindre,
säger Morgan Berg.
Segrade i SM för rasklubben för Irish Softcoated Wheaten Terrier:
1) Essie Persson, Örebro med Sanna, 9 år.
2) Barbro Risberg, Gävle med Sudden, 9 år.
3) Linda Borneland, Stockholm med Maja, 5 år.

Mer läsning

Annons