Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare, advokat och rätten ense – Nova skulle ha vård – på ett halvår har inget hänt

/
  • Nova är bostadslös och socialtjänsten har inte på ett halvår kunnat ordna den behandling som tingsrätten beslutade om.

För sex månader dömdes Nova till vård av tingsrätten. Än har inte socialtjänsten ordnat någon behandling.
Nu har hon ingenstans att ta vägen. Där hon bodde blev hon hotad och attackerad och tordes inte vara kvar.

Annons

Johan Sterner var hennes advokat i målet mot langaren som utnyttjat flera kvinnor sexuellt mot att han gav dem droger. Nova samarbetade med polisen, blev lovad skydd och behandling. Sterner beklagar att hon inte fått hjälp.

– Hon far illa och har berättat att hon blivit hotad, jag har ingen anledning att misstro det. Nu har hon hamnat i ett moment 22 på grund av upphandlingarna som drabbar henne ganska hårt. Hon mår ju inte bra och är rädd också.

I nuläget kan han inte göra något.

– Men jag, åklagaren och rätten var eniga om att hon skulle få behandling. Men hon har definitivt fallit mellan stolarna och hon är otrygg i tillvaron eftersom hon har hotats.

Johan Sterner är fundersam på om offentlig upphandling av behandlingshem ska styras så hårt.

– Ska det vara så? Eller ska det ges en vård som är den bästa för individen?

Han har stött på problemet tidigare med att frivården och socialtjänsten har avtal med olika behandlingshem. Något som sätter käppar i hjulen för en bra behandling.

Nova har hotats i omgångar och även blivit angripen av vad hon bedömer är kompisar till den langare som dömdes till 4,5 års fängelse i våras. Hon sitter fortfarande fast i ett drogberoende som hon vill få hjälp för, något som ST skrev om i september.

– Ett av preparaten är direkt livshotande att sluta med, jag måste få hjälp, säger Nova.

Nu är hon utan bostad. Hon tvingades lämna sitt hem efter att ha hotats och attackerats där. Sedan dess har hon bott hos en vän men nu kan hon inte stanna kvar där längre.

– Nu måste jag få hjälp. Jag mår dåligt, är rädd och orkar inte mera, säger Nova.

Hon fick besked om att hon skulle få vård på ett sjukhus. Men sedan kom besked att där kunde de inte ta emot henne på grund av personalbrist. Nu har det skickats en remiss till ett annat sjukhus, men något besked därifrån har inte kommit.

Tidigare hade hon skydd mot den dömde langaren men det har polisen lyft bort eftersom han sitter fängslad.

– Jag skulle vilja få en särskild behandling som jag vet hjälper, men den betalar socialtjänsten bara om polisen lyfter mitt skyddsärende igen.

Mer läsning

Annons