Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren yrkar sex år för utpressningsvåldtäkter

41-åringen krävde att bli frikänd, men åklagaren yrkade skärpning till uppemot sex års fängelse för utpressing och två våldtäkter mot en ung Sundsvallskvinna. Efter hovrättsförhandlingen blev han kvar i häkte—vilket talar för att domen inte blir friande.

Annons
Tingsrätten dömde mannen, en gammal vän till den unga kvinnans familj, till fyra års fängelse för bland annat utpressning och två våldtäkter.
Han fick fyra års fängelse i tingsrätten. De ansåg att han lämnat en svävande berättelse, som i många stycken varit direkt motsägelsefull. Kvinnan bedömdes saklig och detaljerad och lämnade en berättelse som stöds av rättsläkarintyg, vittnesmål och den tekniska undersökningen.
Någon annan än domstolarna och parterna har inte tillåtits bilda sig en uppfattning om detta, eftersom både tingsrättens och hovrättens prövning skett huvudsakligen bakom stängda dörrar. 41-åringen krävde att hovrätten skulle rentvå honom. Kammaråklagare Lisa Eriksson tycker att de två våldtäkterna och den utdragna utpressningen har ett mycket högre straffvärde.
Jag har sagt att straffvärdet borde ligga på 5-6 års fängelse, säger hon.
Hur hovrätten ser på den saken får vi veta 26 april då domen offentliggörs.
Enligt tingsrättens dom tog han blider och filmade den första våldtäkten i fjol sommar. Dessa använde han sedan för att pressa henne på pengar. Om hon inte betalade skulle han visa bilderna för hennes familj. Familjen har sina rötter i Kurdistan, och enligt åklagaren skulle avslöjandet innebära en mycket stor risk för henne att utsättas för bestraffning av sina egna släktingar enligt det som benämns hedersrelaterat våld.
När hon senare vägrade betala mer pengar ska han ha våldtagit henne på nytt under mycket förnedrande former. Det var då hon till sist vände sig till polisen, och 41-åringen greps.
Kvinnan har fått hjälp och vistas ännu på hemlig ort, eftersom hon är rädd för sina egna släktingar. I hovrätten skyddades hon av polis.
Flera av hennes släktingar har uttryckt sin förtvivlan i ST och sagt att de inte ska göra henne illa. Andra kurder runt om i landet menar att den polis som vittnade om sina erfarenheter kring hedersrelaterat våld målar upp en onyanserad och svart bild av deras kvinnosyn och traditioner.Mer läsning

Annons