Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagarryck betade av 110 mål

I fredags stängde åklagarmyndigheten in sig och fokuserade på att få undan polisledda utredningar. 110 mål klarades av, varav runt 70 ledde till åtal, sedan blev det ett antal strafföreläggande och några som avskrevs. Chefen är nöjd men andra är tveksamma.

Annons
Det fungerade jättebra, säger chefsåklagare Marina Amonsson som snappat upp idén från andra åklagarkammare.
Det är första gången som åklagarkammaren i Sundsvall testar den här metoden. Anledningen är att arbetssituationen blivit orimlig för några av åklagarna som suttit med dryga hundratalet mål. Alla åklagare, utom de som var upptagna i förhandlingar, deltog i arbetet. Mängden som arbetades undan motsvarar cirka 40 procent av de målen.
Nu finns förslag på att ytterligare en dag ska avsättas den 13 juni för att komma ännu bättre i balans.
Kring det fanns det bara positiva reaktioner när vi pratade i fredags, ingen sa något negativt, säger Marina Amonsson.
Men det finns också åklagare som är missnöjda och tycker att åtgärden inte är försvarbar eftersom stora viktiga mål får stå tillbaka. Ett fackmöte är planerat till på torsdag för att ta upp detta.
Marina Amonsson ser det främst som att förbättra arbetsmiljön för de som haft för mycket arbete.
De hade inte en chans att någon gång få näsan ovanför vattenytan och jag måste se till helheten.
En motsvarande insats när det gäller de åklagarledda utredningarna skulle inte alls ge samma effekt eftersom det är ärenden som måste kommuniceras i omgångar.
Tidigare har Marina Amonsson som chef lyft ärenden från vissa överbelastade åklagare, eller tagit bort dem från lottningen av nya mål, men metoden med intensivarbete är ny.

Mer läsning

Annons