Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktionsgrupp bildad för att rädda Lillgården

I går hölls ett opolitiskt möte i miljöpartiets lokaler, med syfte att rädda Lillgården från rivning. Det slutade med att en aktionsgrupp bildades, Lillgårdens vänner, som nu tänker ta upp kampen mot kommunens beslut.

Annons
På plats fanns allt från moderater till miljöpartister och opolitiska byggnadsminnesvårdare.
Vi har tittat på vad som har hänt och hur kommunen gått till väga. Man har inte ansträngt sig att bevara Lillgården, det har inte funnits någon sådan vilja alls, konstaterade gruppens taleskvinna Cecilia Dahlbäck.
Hon anser det vara mycket anmärkningsvärt eftersom det kulturhistoriska värdet av byggnaden är nationellt då det bara finns två barnkrubbor bevarade från 1800-talet, en i Landskrona och så Lillgården som byggdes 1894, ritad av arkitekten Gustaf Hermansson.
Det rör sig om barns och kvinnors historia, framför allt arbetarklassens barn och kvinnor. Nu river man en viktig och central historia från en tid när den gav barnen rätt till en barnomsorg så att de inte behövde frysa ihjäl i hemmen.
Att överhuvudtaget nagga Stenstan i kanten är något som bedöms som helgerån eftersom den i sin helhet är av riksintresse.
Men det har väl att göra med att det inte finns guld och krusiduller på Lillgården, sade Cecilia Dahlbäck.
Samtidigt konstateras att regionen är bra på att spara sågverksminnen. Och att kommunen stolt framhåller hur väl förvaltat industrisamhället är.
Att riva Lillgården är att i praktiken gå emot detta, barn och kvinnor fanns också med. I måldokument har kommunen betonat hur viktigt det är med ett mångkulturellt samhälle. att alla kulturer liksom kvinnor och män får utrymme. Det blir bara platt fall av det nu om kommunen får som man vill och det är en stor skam för Sundsvall.
Vad gruppen vill uppnå är att Lillgården inlemmas i Scenhusbygget och att den ses som en möjlighet, på samma sätt som man gör i andra kommuner för att bevara sin historia. Ett irritationsmoment har varit att kommunen skyllt på länsstyrelsen som inte ansett huset värt att skydda medan länsstyrelsen å andra sidan hävdat att det berott på att kommunen inte önskat något skydd och eftersom ägarens intresse alltid beaktas så har det inte blivit byggnadsminnesmärkt.
Som politiskt projekt var det bestämt redan från början hur det skulle se ut. När arkitekterna fick förutsättningarna för scenhusbyggnaden fanns inte Lillgården med, så det blev snedvridet från början i hela hanteringen, sade Magnus Sjödin, moderaten i gruppen.
Det fanns olika förslag på funktioner som Lillgården skulle kunna uppfylla, till exempel förråd, demokratirum, barncentrum.
Vad ska ni göra för att rädda Lillgården?
I värsta fall får vi kedja fast oss i huset, var Runa Forsmans, mp, drastiska förslag.

Mer läsning

Annons