Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkberg läser poesi på Pipeline i höst

Efter 25 album och sex diktsamlingar släpper Mattias Alkberg diktsamlingen "Ön" i september. Både i musikskrivandet och i poesin öppnas det upp rum för känslor och åsikter. "Jag kan inte låta bli att göra det", säger Mattias.

Annons

Mattias Alkberg släpper ny diktsamling och kommer till Sundsvall 7 Oktober.

Poeten, skribenten och musikern Mattias Alkberg är en mångsysslare. Han har tidigare varit sångare och gitarrist i bandet The Bear Quartet. Sedan debuten 1992 har han bara som soloartist släppt 25 album och släpper 1 september sin sjätte diktsamling "Ön". Den 7 oktober gör han en aukustisk spelning och diktläsning på Pipeline i Sundsvall.

I sitt skrivande är det känslorna som tar plats men också åsikter.

– Jag kan inte låta bli att göra det. Om man jämför med kvinnor som kan uttrycka politiska åsikter kan de få så mycket skit. Så jag förstår mitt mansprevilegium att uttrycka mig friare, säger Mattias.

Men även om han själv tycker att han använder sig av sina känslor så mycket han kan i allt han gör, finns det tillfällen när man inte alltid ska vara lika öppen.

– När folk håller på med konstnärliga uttryck tror de att de får ett slags frihetskort att välta över sina åsikter på folk. Vissa åsikter kräver från samhället att man håller tyst. Vissa hemligheter ska hållas hemliga, säger Mattias.

När det kommer till möjligheten till fritt skrivande är det poesin som intar förstaplatsen.

– Om man ska prata om vilken text som helst är den beroende av en formmässig korrekthet med punkt, stor bokstav med mera. Så är det inte riktigt i poesin, där finns det mer fritt utrymme med mer ansvar. Detta kan också ha med min koncentrationsförmåga att göra. Jag föredrar vara koncentrerad under kortare stunder än längre, säger Mattias.

I den nya diktsamlingen "Ön" beskriver Mattias dikterna som ett steg närmare hans egen musik än tidigare samlingar. "Ön" beskrivs som en blandning mellan två sorters ilska, fiktiva rädslan som kan liknas vid en skräckfilm eller ilska och frustration över saker som händer i samhället.

– Jag är en idémänniska och känslomänniska. Jag gillar att expirementera mycket formmässigt. Just i denna samling kan man säga att jag svär ovanligt mycket för att vara en diktsamling. Det kan vara frustrationer över samhälls företeelser i Luleå där jag bor med till exempel skolnedläggningar.

Kan det även handla om personliga frustrationer?

– Ja. Det kan finnas en ilska över att bli gammal. Att kroppen kan göra ont ibland för man blir äldre, säger han.

Inför hösten turnéer i samband med diktsamlingens släpp finns det en skräckblandad förtjusning berättar Mattias.

– Det känns lite läskigt med live för jag har aldrig gjort det i e sådan omfattning. TIdigare har jag alltid haft ett band att luta mig tillbaka mot men nu är jag ensam. Det kan kännas lite obehagligt men samtidigt roligt. Hur jag ska hantera de får vi se då, säger Mattias.

Men efter 25 album och sex diktsamlingar, tappar du inte lusten eller inspiration att fortsätta?

– Jag uttrycker mina känslor mycket annars så jag känner mig inte så äcklig eller avklädd på det sättet. På så vis finns fortfarande inspirationen kvar. Det är sällan jag får skrivkramp eller så, säger Mattias.

Den 7 oktober står Mattias Alkberg på Pipelines scen i Sundsvall. Insläpp börjar klockan 19.

Mer läsning

Annons