Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkolås i bussarna - för säkerhets skull

En blåsning före start. Det tror Bybergs buss på och har infört alkolås i 40 procent av företagets bussbestånd. Några av bussarna går i trafik för Y-buss och ger därmed garanti för nyktra förare även för långresande medelpadingar.

Annons
Det var för 1,5 år sedan som monterandet av alkolåsen startade i bolagets bussar.
- Det var egentligen inte föranlett av något annat än att vi deltog i ett projekt med Vägverket och att det är ett mål att ligga i fronten när det gäller säkerhetstänkandet, säger Tomas Byberg.
Samtidigt understryker han att det är få olyckor med buss som är relaterade till alkohol och onyktra förare. Men att det givetvis är bättre att vara helt säker med tanke på alla passagerare och medtrafikanter. Även om inte företagets alla bussar har alkolås så räknar Tomas Byberg med att det blir en stor del av förarna som ändå kontrolleras tack vare dem, för bussar står i vägen och ska flyttas, eller parkeras, eller ges underhåll.
- Jag tror att det här är skönt för alla och det har inte kommit några protester från förarhåll. Det var lite problem vid uppstarten på morgnarna från början för det tar ett par minuter att ladda alkolåsen. Men nu har förarna lärt sig att de minuterna hinner de använda till säkerhetskontrollen och därmed är vi också säkrare på att den blir genomförd.
Tomas Byberg är således nöjd med arrangemangen även om de inte är gratis. Cirka 15 000 kronor per mätare och år kostar alkolåsen för att de måste tömmas varannan månad och att det ska skickas rapporter.

Mer läsning

Annons