Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

All militär verksamhet bort från gamla Lv 5

/
  • Försvinner. Nu försvinner all militär verksamhet definitivt från Lv 5.
  • Sista gänget. Här är några av de allra sista värnpliktiga som muckade från Lv 5 strax innan nedläggningen 1982.Foto: Arkiv

Nu skrotas LV 5 i Sundsvall.

Den första maj går de sista resterna av Sundsvalls anrika luftvärnsregemente i graven.

Annons

Sundsvalls luftvärnsregemente, Lv5 fanns mellan åren 1940 till 1982. Försvarsmakten finns dock kvar på området i form av förråd och en kasern för bland annat hemvärnet. Men från den 1 maj kommer även den verksamheten att vara borta.

Regementets historia förvaltas av Lv 5 Kamratförening. Föreningen har cirka 150 medlemmar med anknytning till Lv 5.


Företagsby

Regementsområdet vid södra bergets fot har av Sundsvalls kommun omvandlats till en företagsby.

Men Försvarsmakten har hela tiden funnits kvar på området med bland annat förrådsverksamhet och en kasern som Hemvärnet och andra frivilliga organisationer nyttjat.

Nu är det dock slut med detta. Försvarsmakten har sagt upp hyresavtalet. Från och med den 1 maj kommer all miltär verksamhet att vara borta från Lv 5.

– För vår verksamhet kommer det faktiskt att bli en förbättring. Vi kommer att få större, bättre och mer ändamålsenliga förråd för allt vårt material, säger Hemvärnschef Peter Helsinger.

Hemvärnet och Medelpads bataljon flyttar allt i från tält, radio-apparater, till bandvagnar och traktorer till ett nytt mobförråd i Matfors. Visst material flyttas till Härnösand.


God beredskap

– Vi har en god civilförsvarsberedskap och den ska vi upprätthålla, ett kontor för administration hoppas vi kunna hyra centralt i Sundsvall, säger Peter Helsinger.

Bland aktiva civilförsvarsorganisationer finns exempelvis FMCK, Frivilliga Motorcykelkåren. MC-ordonnanser behövs ofta vid eftersök och trafiksituationer.

Ansvaret för regional ledning vid en krishantering i norra Sverige har Militärregion Nord med huvudsäte i Boden.

Annons