Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allergiförbundet rasar mot brobjörkarna

/
  • Tanken är att skapa en miljö långt ifrån asfalt och betong där ytorna i de stora trafikplatserna binder samman stadens olika delar med grönska.

Björkallergiker som passerar Sundsvallsbron kan i framtiden behöva veva upp rutorna.
Hundratals björkar körs nu genom halva Sverige för att pryda de omtalade landfästena.
– Det är ett bekymmer, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande i Astma- och allergiförbundet.

Annons

Under torsdagen, veckan efter att ett betongblock rasade ner vid norra brofästet, började Trafikverket plantera de första av de finska björkarna, som fostrats i Halland.

– Det kommer att bli jättefint med grönområden i de kala ytorna i och kring trafikplatserna. Framförallt inom ett par år när 700 björkar tillsammans med 16 000 vitsippor och friväxande gräs har fått växa till sig, säger byggledaren Björn Sjölund, som uppger att inget lokalt anbud kom in i samband med att upphandlingen gick ut.

Ytterligare 200 björkar finns i reserv i händelse av att några av träden inte skulle överleva.

Prislappen för projektet, där Trafikverket har låtit installera en bevattningsanläggning, landar på närmare 23 miljoner kronor.

I en insändare ifrågasätter samtidigt en Sundsvallsbo vilken hänsyn som tagits till allergiker.

– Vi har inte tagit hänsyn till det i projektet, säger Björn Sjölund till ST och fortsätter:

– Det är bara att se sig omkring, det finns björk överallt. Jag tror inte att man kommer känna någon skillnad om man är allergiker. Men det är vad jag tror.

Att det inte gjorts någon konsekvensutredning får Astma- och allergiförbundet, med Maritha Sedvallson i spetsen, att reagera:

– Det är klart att det är ett problem. Pollen sprider sig väldigt långt. Vi har en stor flora av träd och växter. Jag tycker att det borde finnas något alternativ som är lika vackert men inte ställer till det för människor.

Mer läsning

Annons