Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler barn flyr från krig

/

Allt fler ensamkommande barn söker asyl i Sverige.
Migrationsverket har höjt sin prognos med över två tusen barn i år.
I länet har man utökat med två boenden och ett utslussningshem.

Annons

Under första halvåret sökte närmare 32 000 personer asyl i Sverige, vilket är nästan 70 procent fler än under motsvarande period i fjol.

Antalet ensamkommande barn som söker asyl ökat också. Migrationsverket har höjt sin prognos för antalet ensamkommande barn och ungdomar från 4400 till 6500 under 2014. Enligt TT har det kommit fler barn under första halvåret än vad det gjorde totalt året innan.

Något som gör att kommunerna får ökat ansvar vad gäller boende och mottagande av barnen.

– Vi har generellt en god beredskap i länet, kommunerna har responderat på det ökade behovet. Att antalet ensamkommande barn ökar har med situationen i världen att göra, säger Assar Häggbladh, utvecklare inom integration på länsstyrelsen Västernorrland.

Det är länsstyrelsen som förhandlar med respektive kommun om hur många ensamkommande barn som kommunen kan ta emot varje år. Kommunen ansvarar för mottagandet av barnen. Sedan finns det så kallade ankomstkommuner, där barnen får vara fram tills dess att de placeras ut till en kommun.

– Jag tycker att kommunerna i Västernorrland visar god vilja. Sedan har det med hela samhället att göra, det finns en bra inställning och ett bra engagemang från andra aktörer, säger Assar Häggbladh från länsstyrelsen.

Enligt Migrationsverket har det skett en kraftig ökning från Eritrea, vilket kan bero på situationen i landet och att resvägarna har förändrats.

Hur stor ökningen av antalet ensamkommande barn är i Sundsvall är osäkert, men just nu finns det 13 inskrivna barn hos Migrationsverket i Sundsvall.

– Jag har inga siffror just för Sundsvall eftersom att vi har hand om fyra kommuner. Men det har ökat, inte bara på boenden utan hos familjer också, säger Eva Nordin, registrator på överförmyndarkontoret vid Sundsvalls kommun.

– Antalet inskrivna går upp och ner hela tiden, beroende på att barn som fått uppehållstillstånd bor på boendena som kommunen bistår med och då dröjer det tills att platser blir lediga, säger Annika Nordin, enhetschef på Migrationsverket i Sundsvall.

Mer läsning

Annons