Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler går över till IP-telefoni

/
  • Tack vare gratisprogrammet från Skype ringer Johnny Lundberg numera gratis till brorsan i Uppsala.

Att ringa billigare eller helt gratis lockar allt fler att skaffa IP-telefoni, både företag och privatpersoner. – Det har talats om det i några år, men nu ser vi att det har tagit fart på allvar, säger Olof Bjurö, på Post- och telestyrelsen.

Annons
Det kallas IP-telefoni, bredbandstelefoni eller Internettelefoni. Enkelt förklarat innebär det att samtalet delas upp i små datapaket som skickas via ett datanät istället för det traditionella telenätet.
Men det finns ett antal olika alternativ när det gäller IP-telefoni.
En vanlig lösning är att du har en liten dosa mellan bredbandsuttaget och telejacket som göra att du kan använda din vanliga telefon, säger Olof Bjurö.
Detta kallas ofta för fast IP-telefoni. Som kund är du ansluten till en operatör och betalar abonnemang och minuttaxa. Bredbandsbolaget är i dag Sveriges största operatör på området med cirka 80 000 kunder.
För att kunna använda IP-telefoni krävs att du har en bredbandsuppkoppling via exempelvis ADSL, kabel-tv-nätet eller ett fibernät likt det Servanet erbjuder i Sundsvall. Enligt Post- och telestyrelsens årliga rapport har i dag cirka 1,2 miljoner svenskar bredbandsuppkoppling. Ytterligare 600 000 har möjligheten, men utnyttjar den inte.
Ett annat alternativ av IP-telefoni är att ladda ner programvara från Internet till din dator. Med hjälp av ett headset eller speciallur ringer du sedan via datorn. I dag är företaget Skype störst. Deras gratisprogram har sedan starten 2003 laddats ner 184 miljoner gånger och de brukar ha runt tre miljoner användare uppkopplade på tjänsten samtidigt.
Fördelen med denna typ av telefoni är att du pratar helt gratis med andra som använder programmet oavsett var i världen de bor. Företaget erbjuder också en tjänst där användarna kan ringa till både fasta telefoner och mobiltelefoner, men de får då betala en minuttaxa. Nackdelen är att datorn alltid måste vara påslagen och att det inte går att använda larmnumret 112. Det sistnämnda gäller även för en del fast IP-telefoni.
Överväger du att hoppa på IP-telefonitåget är det viktigt att jämföra priser och då se på alla kostnader.
Man kan gå in och kolla på vår och Konsumentverkets sajt Telepriskollen.se. Där finns de flesta operatörer som erbjuder IP-telefoni med, säger Olof Bjurö.
En koll där visar att en \"normalkund\" kan tjäna upp till 150 200 kronor i månaden på att byta till IP-telefoni.
Kontrollera även vilka tjänster operatören erbjuder och om du kan flytta med ditt gamla telefonnummer. Även ljudkvalitet och tillförlitlighet kan vara viktiga faktorer att försöka få en uppfattning om.
Allt fler använder IP-telefoni, men hur ser framtiden ut.
Inom tio år har alla telebolag helt gått över till IP-telefoni, spår Ola Norberg, vd på IP-telefoniföretaget Alltele.
Fotnot: IP står för Internet Protocol och är det \"språk\" som bland annat används på Internet.


Fördelar och nackdelar med IP-telefoni
Risker:
- Slutar fungera vid strömavbrott om det inte finns reservkraft. (Det fasta telenätet drivs av ström direkt i telefontrådarna och har därför sin egen strömförsörjning.)
- Telefonsamtalen blir precis som all annan datakommunikation vidöppen för virusattacker och avlyssning.
- SOS-alarm kan inte lokalisera varifrån ett nödsamtal kommer när det gäller en del av IP-telefonin.
Fördelar:
- Blir oftare ett billigare alternativ än traditionell telefoni, både när det gäller abonnemangskostnad och minuttaxa. Ringer du via din dator och använder gratisprogram som Skype eller Google Talk ringer du gratis till andra användare med samma program oavsett var i världen de befinner sig.
- En del operatörer har lösningar där du kan ta med dig din telefoni när du är på resa. Framförallt gäller det för de som har telefon via datorn.
- Nya tilläggstjänster på exempelvis bildtelefonområdet håller på att utvecklas.
Källa: Post- och telestyrelsen, Totalförsvarets forskningsinstitut.

Mer läsning

Annons