Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler unga tjejer skär sig

/
  • Flickorna som skadar sig har ofta känslan av att vara värdelösa, enligt Ulla Bergstedt.

Flickor som skär sig själva gör det för att minska sin ångest. – Problemet har helt klart ökat, säger Ulla Bergstedt, kurator och psykoterapeut i Sundsvall. En enkätundersökning på fyra högstadieskolor i Sundsvall visar att sex av tio tjejer känner någon som medvetet skadat sig. Drygt en av fem har själv gjort det.

Annons
Enkäten har besvarats av 169 flickor och är gjord av en grupp Sundsvallstjejer som oroar sig för hur utseendefixeringen påverkar unga kvinnor. De 13 frågorna handlar om självbild, trakasserier, självskadebeteende samt synen på mode, bantning och utseende.
Svaren visar att 22 procent medvetet gjort illa/skurit sig själv en eller flera gånger. 60 procent känner någon som har gjort det.
Carina Söderlund, som arbetar med självförtroendeträning för unga tjejer, är inte förvånad.
Jag har träffat på många som skär sig. Ibland börjar de med rispor på handleden och går vidare till midjan och ljumskarna, säger hon.
De som skär sig medvetet gör det för att flytta en inre smärta till en yttre och därmed lindra ångest, enligt Ulla Bergstedt, som jobbar på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, Sundsvalls sjukhus.
Tjejerna har ofta dålig självkänsla och känslor av att vara värdelösa, säger hon.
Ulla Bergstedt har ingen statistisk sammanställning att luta sig mot, men upplever att problemet med självskadebeteende ökar. Så ser det också ut på riksplanet.
En del tjejer provar bara en gång, andra fortsätter, säger Ulla Bergstedt.
Det händer också att beteendet sprider sig inom en grupp.
Ibland drar någon upp ärmarna för att visa en kompis. På så sätt sätter tankarna igång hos andra, säger Birgit Norlin, skolsköterska på Hedbergska gymnasiet.
Själv har hon inte märkt av någon ökning av självskadebeteendet i Sundsvall. Samma svar får ST vid en rundringning till andra skolsköterskor.
Det är svårt att få en bild av hur vanligt beteendet är, och om det finns ett mörkertal.
I de fall omgivningen reagerar brukar tjejerna komma i kontakt med oss. Men det kan ta tid innan dess, många döljer ärren med långa ärmar, säger Ulla Bergstedt.
Fotnot:
Läs mer om unga tjejers självbild på sidorna 42, 43 och 44.Fakta/Ulla Bergstedts råd till anhöriga
Försök som förälder prata med ditt barn, inte bara bli rädd och arg. Fundera över vilka starka känslor barnet inte kan hantera på annat sätt.
Nästa steg är kontakt med till exempel skolkurator eller barn- och ungdomspsykiatriska kliniken.
Kompisar till en tjej som skär sig kan vända sig till någon vuxen, till exempel skolsköterska eller kurator. Man ska inte själv ta på sig ansvaret.

Mer läsning

Annons