Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler vräks från Mitthem

Efter flera år av minskat antal vräkningar har trenden brutits och fler kommer att avhysas från företagets lägenheter i år. – Vi har ingen bra förklaringen till uppgången, berättar Erik Liljeström marknadschef vid företaget.

Annons
Det kommunal bolaget har vid flera tillfällen anklagats för att vara för tuffa när de avhyser personer och gallrar bort de med betalningsanmärkningar som inte får möjlighet till egna kontrakt.
Vi tycker inte att vi är hårda. Men gör inte hyresgästen rätt för sig får övriga hyresgäster stå för notan, säger Erik Liljeström.
Det är dock enligt honom viktigt att påpeka fortfarande ett litet antal hyresgäster det handlar om. Fram till i slutet av september hade 34 vräkningar varit utsatta och av dem verkställdes åtta.
De som inte vräks har betalat sina skulder, säger Erik Liljeström.
Statistiken visar att det är mindre än en procent som inte gjort rätt för sig som riskerar att bli utkastade från sina hem av de 4 331som bor hos Mitthem.
Motsvarande siffra för hela förra året var 38 utsatta och tio verkställda. Årets siffra med tre månader kvar visar att det med största sannolikhet kommer att bli en ökning.
En tänkbar förklaring kan vara att företaget rutiner ändrats vilket gör att kronofogden snabbare kopplas in för att få hyresgästerna att betala. Att som tidigare väntat en dryg månad medförde att vissa hyresgäster satte i system att alltid ligga efter den tiden med hyran i vetskap om att det fick några konsekvenser.
Den nuvarande gången är att den som inte betalat hyran tio dagar efter förfallodagen då kopplas ett inkassobolag in med krav och avgifter. Har fortfarande inte skulden reglerats innan nästa månadsslut kopplas kronofogdemyndigheten in och processen mot att bli vräks inleds.
Vi agerar snabbt men ser helst att vi får betalt, säger Erik Liljeström.
Därför får alla enligt honom en möjlighet att göra rätt för sig för att undvika att bli utkastad. Möjlighet till en avbetalningsplan är den första åtgärden. Sköts den inte fortsätter dock processen, som efter några månader, i värsta fall slutar med att kronofogden bankar på dörren för att verkställa avhysningen.
De som blir vräkta är enligt statistiken i de flesta fall ensamstående män. Det är mycket ovanligt att barnfamiljer blir utkörda från sina hem.
Jag har aldrig varit med om det, hävdar Erik Liljeström.
För denna kategori går i stället de sociala myndigheterna in och betalar hyran. Den dåliga betalningsmoralen kan dock få konsekvenser.
Att inte göra rätt för sig kan medföra att rätten till att sluta ett eget hyreskontrakt upphör. I stället får familjen bo kvar med ett så kallat boskontrakt där kommunen står som garant för att hyran betalas.
I Mitthems fastigheter bor enligt Erik Liljeström ett 70-tal personer med sådana kontrakt.

Mer läsning

Annons