Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Ingvarsson: Läs din lokaltidning – oavsett var du befinner dig i sommar

Annons

Att som vi – du och jag – befinna oss mitt i denna så otroligt snabba och totalt omskakande medierevolution är på ett sätt en ynnest. Tänk dig tillbaka; att vara tvingad till att sitta vid telefonbänken i hallen när man pratade i telefon är för de allra, allra flesta ett minne blott när de fasta telefonerna gått till att vara trådlösa och numer ersatta av mobiltelefoner. Men inte vilka mobiltelefoner som helst. De är smarta mobiltelefoner.

Det har i sin tur förändrat det mesta. Kompass, miniräknare, väckarklocka, stryktipskuponger, tv-tablåer, väderprognoser, spel och en himla massa annat har flyttat in i den numer allt större luren man bär med sig dygnet runt. Tänk på festen förr: vinylskivor eller cd-fodral spridda runt stereon dagen efter i ett enda virrvarr. I dag kopplar man bara in telefonen och spelar i princip vilken låt som helst önskas. Kanske till och med gör en egen spellista för att skapa exakt den stämning som festen förutsätter.

När jag kör bil nu för tiden – det gör jag ofta, riktigt ofta – lyssnar jag inte längre på radion.

Visst, P4 är inställd men på lägsta volym. För när det bryts för trafikradio höjs volymen automatiskt, och det vill man ju höra. Men tablåradio, nej. I stället är mobiltelefonlurarna i öronen och är det inte egenvald musik som spelas så är podd-radio ett utmärkt umgänge längs E4. Nyheter, dom behöver man inte söka upp själv – om man inte vill. Har du som jag laddat ner vår app och gjort dina egna inställningar kommer de nyheter vi är intresserade av till oss när de händer, via pushar i den där smarta telefonen.

Men frukostvanan har inte medierevolutionen bitit på, inte helt. För på frukostbordet är det papperstidningen som gäller. Den gäller för mig och för majoriteten av invånarna i vårt län. Där vill vi kunna bre ut oss och få nyheterna redigerade på ett mer långsamt men samtidigt överblickbart sätt. Inte minst i semestertider är vi många som tillhör det kringfarande folket. Det är upplevelser utomläns eller utomlands som lockar. Eller så besöks vänner, föräldrar, barn eller barnbarn på andra håll i landet. Då är det svårt att få sin papperstidning till frukost.

Lösningen – som också har den stora medierevolutionen vi är mitt i att tacka – är e-tidningen. Denna exakta elektroniska kopia av dagens papperstidning som läggs ut under tidiga morgontimmar kan läsas varifrån som helst, bara du laddar ner den via e-tidningsappen eller är inloggad på vår hemsida. Att kunna läsa sin egen färska morgontidning, oavsett om man äter frukost på ett hotell i en annan del av världen eller ligger och lapar sol på en Karibienkryssare – det är en speciell känsla, som jag hoppas vi är många som provar i sommar.

Mer läsning

Annons