Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anger dålig lokalplanering som orsak till skolans underskott: "Bättre framförhållning skulle spara mycket pengar"

/
  • João Pinheiro (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden är bekymrad över de skenande kostnaderna för moduler i skolan.
  • Hans-Åke Oxelhöjd, fastighetsstrateg på Sundsvalls kommun menar att modulerna är nödvändiga, trots att de är dyra.

Sundsvalls kommun betalar omkring 18 miljoner i hyra för moduler på vissa skolor – men på andra finns outnyttjat utrymme.
– Det borde vara en bättre framförhållning så vi slipper de dyra modulerna, säger João Pinheiro (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons

I år beräknas barn- och utbildningsnämnden gå back 88 miljoner om inget görs för att vända den negativa prognosen.

Omkring femtio miljoner av underskottet ligger ute i verksamheterna och inräknat där finns bland annat en hyressänkning som aldrig blev av på tio miljoner kronor.

– Vi räknade med att få lägre hyreskostnader genom att lämna ifrån oss de tomma lokaler som vi nu står och betalar internhyra för, säger João Pinheiro (S).

Läs också: Chockbesked för skolan – 88 miljoner back: "Helt oacceptabelt"

João Pinheiro (S) menar att det finns tomma lokaler på flera ställen, bland annat har Altinska varit halvtomt i flera år, men man får betala full hyra.

Men på Drakfastigheter, som är en del av Sundsvalls kommuns Service- och teknikförvaltning, känner man inte till att barn- och utbildning skulle få några sänkta hyror.

– Barn- och utbildningsnämnden kan ju inte ta beslut om att sänka hyrorna, det är ett beslut i en annan politisk instans, säger Hans-Åke Oxelhöjd, fastighetsstrateg på Sundsvalls kommun.

Anser du att ni tar ut rimliga hyror när ni interndebiterar?

– Jag tycker att vi tar ut lite för låga hyror om man ser till marknaden, de skulle behöva höjas, säger Hans-Åke Oxelhöjd.

Men om det finns lokaler som står tomma och de går att hyra ut till någon annan, då kan man få slippa ur kontraktet för dem, lovar han.

För fyra år sedan gjordes en lokalförsörjningsplan för skolor och förskolor. Men den är ännu inte sjösatt. Den har dessutom förändrats mycket från ursprungsförslaget 2012.

– Det är svårt att planera och att förutsäga från år till år hur många nya elever som ska komma, om de väljer den kommunala skolan eller en friskola, säger Hans-Åke Oxelhöjd.

Läs också: Uppgifter: Skolchefer får gå efter chocksiffrorna – "ett ledarskapsproblem"

Han tycker därför att moduler, som man hyr in från ett externt företag, inte är en dum lösning, om än lite dyr.

– Jag vet att politiken inte är så förtjust i modulerna, men det är inte billigt att bygga nya skolor heller. Särskilt inte om man inte vet om man har täckning av elever där inom några år, säger han.

I stället för att få sänkta hyreskostnader på tio miljoner som de räknat med så har barn- och utbildning i stället fått höjda hyreskostnader med närmare fem miljoner, till stor del på grund av en utökning av modulerna.

– Det blir bara fler och fler moduler, det är dyra lösningar som vi inte vill ha. Om framförhållningen på lokaler skulle vara bättre så skulle vi kunna spara mycket pengar, säger João Pinheiro (S).

Mer läsning