Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anlagda bränder kostar miljoner

/
  • Kenth Nilsson tycker att alla skolor och förskolor skulle skaffa flamsäkra gardiner. Tack vare sådana klarade sig Bosvedjeskolan i fredags från något som hade kunnat bli en storbrand.

45,5 miljoner kronor. Så mycket har de anlagda bränderna i kommunens fastigheter kostat sedan 1998. Och det är skolor och förskolor som varit mest ansatta.

Annons
Branden i Sticksö skola i våras är i färskt minne. I samma skola brann det även våren 2004. I december 2002 antändes Haga förskola. Våren 2001 brann gymnastiksalen vid Skönsbergsskolan ner till grunden. Stora värden gick till spillo även när Skogsbackens förskola drabbades av pyromaner hösten 2000.
Och mellan storbränderna har det tuttats på massor med gånger. Kommunens lista på anlagda bränder sedan 1998 innehåller 174 olika poster och de anlagda bränderna har grävt stora gropar i kommunens ekonomi.
Senast i fredags gjordes ett försök att få se Bosvedjeskolan i lågor. Den här gången var det flamsäkra gardiner som räddade skolan. En morgonpigg lärare såg röken i fönstret och larmade räddningstjänsten som kunde snabbt släcka pappershögen på fönsterblecket.
Det bara pyrde i gardinerna men rökutvecklingen var stor. Hade det inte varit flamsäkra gardiner, kanske hela skolan hade brunnit ner, säger Kenth Nilsson, säkerhetschef vid Sundsvalls kommun.
När skolor och förskolor byter gardiner rekommenderar kommunens upphandlings- och säkerhetsenheten att man investerar i flamsäkra gardiner.
De kostar mer men den här gången kom de verkligen till nytta, säger Kenth Nilsson.
Åren 2000-2003 anlades drygt 30 bränder per år men förra året halverades antalet pyromandåd. En förklaring kan vara de detekteringskablar som installerats utanför alla förskolor och vissa skolor.
Vi har investerat tio miljoner kronor i detekteringskablar under 2003 och 2004. De går av vid värme och då går larmet, säger Kenth Nilsson.
Kommunen har också installerat brand- och rökdetektorer inomhus i alla sina lokaler.
De utlöser larm direkt till SOS och kan även utlösa sprinklersystem i vissa fastigheter.
Brandvarnare finns förstås i alla skolor och förskolor och vissa skolor har fått ökat säkerhet tack vare kameraövervakning.

Mer läsning

Annons