Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmäld skövling på Bremön

"Skövlingen på Bremön måste stoppas".
Det kravet förs fram i en anmälan till Länsstyrelsen och Statens fastighetsverk.
I anmälan bifogas också en rad bilder av det som påstås vara en skövling.

Skövling av speciell biotop på Bremön är anmäld till Länsstyrelsen och Fastighetsverket. Det gäller ett område mellan fyren och Kapellviken på Norra sidan av ön. Där finns ett mycket speciellt område som kallas Parken.

Annons
Det handlar enligt anmälan om en skövling av en speciell biotopp på en yta av 100 gånger 80 meter.
Redan 1879 planterade en fyrmästare balsampoppel som en park. Sedan dess har området förvildats och andra träd har slagit rot där som al, asp, björk samt en och annan gran och tall.
Jag önskar att Statens fastighetsverk omedelbart stoppar denna skövling och ålägger fastighetsägaren att snarast röja bort ris och andra rester. Om han får hållas med sin avverkning så kommer hela området att vara ödelagt inom ett par år, säger Ulf Carlsson, sommarboende som gjort anmälan.
"Parken" som den fortfarande kallas har varit ett omtyckt promenadstråk eftersom det går en stig genom den mycket speciella växtligheten, vilken under högsommaren nästan har upplevts som en "subtropisk regnskog".
Jag kan inte se det här som någon skövling. Det är snarare en gallring för att få bättre utsikt mot havet, säger Thomas Felländer, sommarboende på Bremön.
För fyra år sedan sålde Statens Fastighetsverk den så kallade tvättstugan som är belägen på södra sidan om stigen mellan fyren och Kapellviken alltså söder om parken.
Den nya fastighetsägaren byggde om tvättstugan till fritidsbostad. Ägaren startade emellertid redan första vintern, när inga vittnen finns, att avverka kring stigen, uppenbarligen för att få havsutsikt, skriver Ulf Carlsson.
Enligt Ulf Carlsson ska Länstyrelsens yttrande innan försäljning skrivits att "tomtens storlek bör hållas nere samt onödig röjning undvikas". Den nya ägaren har dessutom röjt avsevärt även söder om Fyrstigen. Detta hade vi till en början full förståelse för, men det har fortsatt längre in i parken och intensifierats varje vinter. Det bör påpekas att oftast stubbarna har täckts med mossa och sten för att inte synas, vilket väl visar verksamhetens känslighet, menar Carlsson.
Förra våren var dock enligt mitt och många andras åsikt gränsen nådd och jag talade med fastighetsägaren och bad honom sluta skövligen eftersom han nu hade fin sikt över havet, säger Ulf Carlsson.
I sin anmälan skriver Carlsson att det är inte fråga om någa sjuka träd och varför täcks stubbarna med mossa om han har fått tillstånd till denna röjning?
Man kan tänka sig hur det kommer att se ut när allt uppslag av sly kommer inom de närmaste åren. De avverkade träden har också i allmänhet lämnats på plats, utom i de fall andra stugägare hämtat delar av stammar till brännved. Huvuddelen ligger dock kvar i stor fula högar, säger Ulf Carlsson.
Den person som är anmäld för skövlingen var under gårdagen tyvärr inte anträffbar för en kommentar.

Mer läsning

Annons