Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annica känner sig utpekad: "Deckaren handlar om mig"

För ett och ett halvt år sedan träffade Annica Hedörn från Norrhassel författaren Emelie Schepp och de började prata om den misslyckade magsäcksoperationen som resulterade i att läkarna tvingades amputera Annicas ena ben.
Nu ligger Schepps nya deckardrama på bokhandelsdiskarna och Annica känner sig utpekad. "Boken handlar om mig", säger hon.

Annons

Härom dagen fick Annica Hedörn ett telefonmeddelande med två avfotograferade boksidor av en väninna. När hon läste sidorna blev hon chockad och upprörd.

– Det känns som om jag har fått min identitet kapad. Emelie Schepp hade väl kunnat fråga mig om det var okej att hon använde sig av min historia, säger hon.

Det var för sex år sedan som Annica Hedörn låg på operationsborden för att genomgå en gastric bypass. Ingreppet gick fel och Annica höll på att mista livet. Efter att aortan hade punkterats ströps syretillförseln till Annicas ben och läkaren tvingades ta beslut om amputationen.

Läs även: Var nära att dö på operationsbordet

Läs även: Magsäcksoperationen misslyckades

För ett och ett halvt år sedan träffade Annica deckarförfattaren Emelie Schepp under en boksignering på Ica Maxi i Birsta.

– Jag åkte dit för att köpa en bok som jag skulle ge mamma i julklapp. Det var lugnt vid signeringen och Emelie Schepp frågade vad som hade hänt mig. Jag berättade att amputationen var en följd av en läkarmiss. Vi pratade ganska länge, säger Annica Hedörn.

Nu har ytterligare en bok kommit ut i Emelie Schepps deckarserie och en av huvudkaraktärerna i boken genomgår nästan exakt samma sak som Annica gjorde. Förutom att bokkaraktären får sin aorta punkterad på samma sätt som Annica Hedörn fick, finns det en rad andra detaljer som överensstämmer med dramatiken som utspelade sig på Sundsvalls sjukhus och i Uppsala för sex år sedan. Den fördröjda ambulanstransporten, dimman över sjukhuset, syrebristen, de döda benvävnaderna och resultatet med ben som amputeras finns med i boken.

Annica Hedörn med femåriga barnbarnet Felix.

Men även om mycket i morddramat stämmer överens med Annicas traumatiska upplevelser finns det annat som skiljer sig åt. Den beskrivna operationen sker på ett annat sjukhus och huvudkaraktären har ett annat namn. Längst bak i boken står det också att historien är påhittad och att eventuella likheter mellan karaktärerna i boken och verkliga personer är en tillfällighet. Men det vägrar Annica Hedörn och hennes familj och vänner tro.

– Det är alldeles för likt. Emelie Schepp måste ha läst in sig på mitt fall, säger hon.

Ett kort utdrag ur Emelie Schepps nya bok, Prio ett.

Vid Annicas möte med Emelie Schepp ska författaren även ha uppmanat henne att själv skriva om det hon har varit med om.

– Jag svarade att jag tycker om att skriva och kanske ska göra det en dag men att jag inte är där än. Det finns mycket som ska bearbetas.

Annicas make Pelle är också kritisk mot författarens tillvägagångssätt.

– Det känns som om hon har stulit Annikas story, säger han.

Maken Pelle har varit ett stort stöd för Annica Hedörn och även han är chockad över innehållet i deckaren Prio Ett.

Annica Hedörn har tvingats genomgå många operationer och hon lever med ständig smärta. Även för Pelle har den psykiska pressen varit svår.

Läs även: Smärtorna styr min dag

– När vi närmar oss Uppsala akademiska börjar jag alltid tomsvälja och tårarna börjar rinna. Det vi upplevde där nere var fruktansvärt, säger han.

I Emelie Schepps bok sker en rad mord, som en hämnd gentemot dem som var inblandade i den misslyckade magsäcksoperationen.

Annica Hedörns operation och det som hände efteråt genererade många artiklar, både i Sundsvalls Tidning och i andra tidningar. Annica är helt övertygad om att alla som har läst om hennes fall drar paralleller när de läser boken.

– Det är kusligt, säger hon.

Men enligt författaren Emelie Schepp är hennes karaktärer helt igenom fiktiva.

– Som författare får jag uppslag från olika personer och från olika situationer. Uppslagen använder jag till att bygga både karaktärer och berättelser. Om Annica tycker att operationsförloppet i Prio ett ligger för nära hennes verklighet så är jag ledsen för det, säger hon.

Mer läsning