Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annicas väg från riskzon till friskzon: Kommunanställda fick träna på arbetstid – då halverades antalet sjukdagar

/
  • Annica Martin känner sig både piggare och starkare sedan hon startade i Styrkelyftet.
  • Anna-Karin Johansson är projektledare för Styrkelyftet.

Barnsköterskan Annica Martin deltar i Sundsvalls kommuns projekt Styrkelyftet.
– Jag känner mig piggare och nu orkar jag stå emot bacillerna, säger hon.

Annons

Eftersom Annica våren 2015 drabbades av halsfluss fem gånger och av bihåleinflammation, blev hon tillfrågad av sin chef om hon ville vara med i projektet.

– Jag blev glatt överraskad och nappade direkt.

Annica och de andra deltagarna i projektet träffas varje måndagsmorgon för att träna tillsammans. Det kan bli styrketräning på gym, dans eller promenader runt Sidsjön.

– Vi provar på olika träningsformer och det senaste var Nia. Det är en spännande och skonsam träning där man blandar yoga, kampsport och dans.

se mer: Studier och träning ett lyft för kommunanställda: "Projektet bryter attityder"

Efter passen har gruppen samtal med sina hälsovägledare. Då får man information om träning, kost och hälsa. Sammanlagt får deltagarna använda en arbetsdag i veckan för att få ett friskare liv – och det med bibehållen lön.

Projektet Styrkelyftet startade på grund av den höga sjukfrånvaron inom kommunen.

– Alla deltagare i gruppen är i riskzonen för att bli sjukskrivna. De gör stora framsteg. Om man jämför gruppens sjukskrivningsdagar under projektets första 6 månader med motsvarade period innan projektstarten, så har antalet sjukdagar halverats, säger Anna-Karin Johansson, projektledare för Styrkelyftet.

Läs mer: Kommunprojekt för fler friska anställda

Efter den här tiden ligger 86 procent av deltagarna på en bra syreupptagningsförmåga – I september var siffran 29 procent. Det förändringsarbete som deltagarna genomfört har medfört påtagliga förbättringar av konditionsnivån, vilket innebär bättre fysisk arbetsförmåga.

– Inom hälsoekonomin brukar man beräkna produktivitetsminskning av dålig kondition med 10-40 procent beroende på om det är stillasittande eller fysiskt arbete. Deltagarna själva ger också uttryck för ökad upplevelse av god hälsa, säger Anna-Karin Johansson.

När projektet startade upplevde alla deltagarna att de kände oro, ångest och nedstämdhet – nu är det bara 22 procent som känner så.

 – Kontinuitet och uppföljning är viktig och avgörande. Jag är helt övertygad att man kan nå samma resultat, men med färre timmar av arbetstiden än i denna pilotstudie. Vi ser fram emot resultaten i augusti. Det ser väldigt bra ut, säger Anna-Karin Johansson.

Mer läsning

Annons