Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställd bar inte skyddsglasögon – högtryckstvätten skadade hornhinnan

En anställd vid Superior Graphite i Stockvik söder om Sundsvall skadades vid arbete med en högtryckstvätt. Vid olyckan ska munstycket på en högtryckstvätt ha låst sig och strålen träffade en anställd i ansiktet som inte bar skyddsglasögon.

Annons

Två anställda skulle under slutet av juni rengöra en kvarnmotor med en högstryckstvätt. Under arbetet gick något snett. När den ena anställda släppte munstycket stannade inte högtryckstvätten utan handtaget fastnade. Troligen på grund av smuts i munstycket.

Munstycket snurrade runt och träffade kollegan som stod bakom först i kollegans hjälm, sedan i ansiktet och ner över bröstkorgen.

– Det var en ren olyckshändelse. Vi ska försöka utreda vad som egentligen hände, säger Mia Herlitz, plant manager på Superior Graphite.

Kollegan fördes till sjukhus där det konstaterades att ögats hornhinna var sliten, ansiktet var svullet och en blödning uppstått.

I en anmälan till Försäkringskassan kan man läsa att det funnits brister vid olyckan. Bland annat ska den anställde inte burit skyddsglasögon vid olyckan och stått för nära kollegan under arbetet med kvarnmotorn.

– Vi kommer behandla ärendet i vårt skyddsmöte vi ska hålla snart. Vi har rutiner när det uppstår olyckor som den här, säger Mia Herlitz.

■ ■ För mer nyheter om Sundsvall, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons