Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen en riktig nationaldag

Tro inte på din almanacka i år. Måndagen den 6 juni ska vara röd, eller kanske blågul?
Torget i Sundsvall kommer i varje fall att vara gult och blått när nationaldagen för första gången firas som helgdag i Sverige.
I samarbete mellan kommunen och privata näringsidkare arrangeras ett storslaget firande av nationaldagen, och entusiasmen är stor bland arrangörerna.

Annons
Vi måste tillåta oss att vara stolta över vårt land och fira det, säger Kjell Lönnå som kommer att leda programmet från scenen på torget under nationaldagen. Det är ovanligt för oss att fira vårt land och vara nationalistiska, men det är på tiden att vi börjar med det.
Lönnå leder under eftermiddagen 170 körsångare och kammarorkestern. All musik ska vara svensk, och Helen Sjöholm kommer, liksom sundsvallsbandet Confusions. Samtidigt kommer folk att tåga med flaggor från Hedbergska och genom stan, det kommer att finnas mattält och en mängd föreningar kommer att ställa ut och ha aktiviteter längs Esplanaden. Programmet sänds också i radions P4, över hela landet. Programledare i radion är Magnus Leijon, som är glad och stolt över att Sundsvall valts för sändningen under nationaldagen.
I Vängåvan bjuds på konstutställning och glassen är gratis den här dagen, liksom ballongerna och flaggorna.
Det kommer också att vara prisutdelning för en teckningstävling som gått ut till alla skolelever i länet, från förskoleklass till sexan. Temat är givetvis nationalsången.
Projektledare är Ulrika Edström som är chef på På Stan Citybolaget. I samarbete med Bestyrelsen för nationaldagens firande som jobbar på uppdrag av kommunen planeras för ett storslaget firande. Fastighetsägare och affärsinnehavare har uppmanats skylta svenskt, och smycka husfasader på temat Sverige.
Ambitionen är att skapa en folkfest där alla känner sig delaktiga, säger Berndt Lennholm som är ordförande för Bestyrelsen för nationaldagens firande. Vi har fått frågan vad det kommer att kosta, och det känns viktigt att upprepa att vi tar inget inträde, det här ska vara en fest med något för alla utan att det kostar en massa pengar.
För den som ändå vill punga ut med en slant för att fira och fira in dagen kommer en nationaldagsbal att hållas i Stadshussalongen på kvällen den 5 juni. Då är det smoking som gäller, och svensk meny. Tolvslaget kommer att uppmärksammas särskilt.
Entusiasmen och engagemanget går inte att ta miste på hos arrangörerna. Frågan är om det verkligen går att skapa sådan feststämning hos de svenskar som ofta är ganska hämmade i liknande sammanhang.
Det här är första året dagen är en helgdag, och visst är det så att svenskar inte är vana, säger Berndt Lennholm. Det kanske tar några år för traditionen att sätta sig, men man måste sikta högt, och det gör vi.
Ulrika Edström poängterar också att det inte finns några 17 maj-ambitioner.
I Norge har de ju en helt annan historia och bakgrund till sitt firande. Vi får försöka hitta ett eget sätt att fira, och vara stolta över vårt land och vår flagga.

Mer läsning

Annons