Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är husbil det nya solsemester?

"Du åker när du vill, dit du vill, precis som du själv vill"

Annons

Inga och Kaj har varit ett par i över 40 år och tillsammans har de åkt husbil runtom i landet i tio års tid. De bodde i Sundsvall i elva års tid.

Inga och Kaj är inne på sitt tionde år med husbilssemestrar. Tillsammans har de sett över 750 sevärdheter landet över, 450 campingar och färdats över 10 000 mil - i samma husbil.

– Vi har åkt till Nordkap och vi har åkt i Lofoten men annars har vi varit inne i Sverige hela tiden, berättar Inga och fortsätter:

– Hela Gotland är en 19-milssträcka. Vi åkte 100 mil sammanlagt när vi var där för att se allt.

Inga berättar att det inte finns mer hon vill se i landet. Efter den här sommaren har de planer på att sälja husbilen.

Det jobbigaste med att leva i en husbil är - likt de flesta semesterna - hur vädret kan förstöra en hel dag.

– Vi åker ju omkring hela dagarna och tittar på sevärdheten, när kvällen närmar sig och det börjar bli dags att leta efter nattens sovplats. Då tycker jag att det jobbigaste är när det är dåligt väder så att vi inte kan sitta ute utan måste sitta inlåsta i husbilen, berättar Inga. Kaj instämmer.

Inga berättar även att hon föredrar att ligga bland husbilsfolket före campingplatser just för att människorna är mer välkomnande då samtliga oftast är på resande fot:

– Kommer du till en camping där det står husvagnar är det många som ligger permanent och då känner de varandra, då blir det som gäng. Det är mycket trevligare att ligga bland husbilsfolket.

På frågan vad som är bäst med att åka husbil är Kaj snabb med att svara:

– Det är att du åker när du vill, dit du vill, precis som du själv vill. Du behöver inte åka långsammare som de med husvagn utan du kan åka precis som det står på skyltarna.

Kaj var först tveksam till att ställa upp på bild, till slut gick han med på det

Klockan är strax efter lunchtid och Inga berättar att det är sällan de - eller husbilsmänniskor generellt - står kvar såhär länge.

– I morse innan alla husbilar började åka härifrån var det säkert 80 stycken husbilar som stod här. Alla brukar åka efter frukosten, vi är bara kvar för att vi ska träffa vårt barnbarn. Vi brukar aldrig ligga kvar såhär.

Kaj instämmer:

– Man stannar inte längre. Inte om man ska hinna se saker på dagen.

Campingen är nästintill tom när ST anländer. De flesta åkte därifrån strax efter frukost.

Kort och gott så älskar de husbilslivet. De är inne på sitt tionde år och det kommer även att bli deras sista. Inte för att de tröttnat utan för att de sett allting de vill se i Sverige. Inga har dokumenterat allt ifrån sevärdheter och städer till landskap och milssträckor i en bok som hon haft under dessa tio år.

– Tyvärr ligger boken hemma nu då vi bara åker runt för att träffa vänner den här gången. Annars hade du fått se den.

Husbilsförsäljningen i Sverige har gått upp med 25,7 % i jämförelse med föregående år enligt en undersökning uträttad av Statitiska centralbyrån.

12 % av alla svenskar äger en husbil enligt samma undersökning.

Mer läsning

Annons