Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetet äntligen klart – då hade Danne poolparty med vännerna: "Är överlycklig"

Det var hög stämning, skumpa och tilltugg när Danne Engström bjöd på sitt första poolparty hemma i Kvissleby. "Han var så ledsen när poolen skars sönder, nu är han överlycklig", säger Bo Edström, Dannes pappa.

Annons

Få historier har väckt så mycket känslor som autistiske Danne Engströms. När hans pool, som han älskade, skars sönder av vandaler så donerade hundratals personer över åttio tusen kronor till en ny pool via GMIS, Göran Melins insamlingsstiftelse.

Läs första artikeln här: Autistiske Danne får inte bada – någon skär upp familjens pool

Bredvid poolen finns ett trädäck med rullstolsramp för Dannes kompisar som behöver det.

I två veckor har ett tjugotal frivilliga jobbat helt ideellt med att bygga den nya poolen åt Danne. Det har kommit människor med grävare och dumper. Det har kommit snickare, elektriker och hantlangare och grävt och byggt.

I början var Danne förtvivlad, när det bara var ett hål i marken. Då ville han inte gå ut. Men när poolstommen började byggas upp blev han glad igen.

– Han blev väldigt glad när han såg att poolen stod där. Sedan har han flugit runt här den senaste veckan och tyckt det varit spännande, säger Bo Edström, Dannes pappa.

Läs också: Poolen snart färdig – se Dannes totala glädjeyra

Danne gör

Familjen är fortfarande omtumlade, men glada för det varma bemötandet de fått från alla människor som velat hjälpa.

– Det är fantastiskt vilka fina människor det finns som ställer upp så här, säger en överväldigad Bo Edström.

Danne testar madrassen. Han älskar att bada och hoppar i 2-3 gånger om dagen.

Danne har ett kompisgäng. De kallar sig D8 och träffas en gång i månaden och hittar på något kul. Den här gången var det Dannes poolparty som drog och Gun Zetterlund och Margareta Bertilsson kom för att bada.

Innan de hoppar i så dricker de i champagne. "Mmm gott", säger Danne och skålar med vännerna och sina nya vänner, poolbyggarna.

Gun Zetterlund är en av Dannes kompisar som var med på poolpartyt

Stålpoolen, som inte ska gå att skära sönder, pooltrallen och poolmöblerna har alla donerats av företag som velat vara med och hjälpa. Därför har mycket av de insamlade pengarna blivit kvar i insamlingsstiftelsen. Där ska de gå till att hjälpa utsatta och funktionshindrade barn.

– Det här är fantastiskt, vilket poolparty det blev. Det är det här som är glädjen och jag är så tacksam mot alla som ställt upp och jobbat hårt här i två veckor, säger Fredrik Hallstensson, ordförande i GMIS.

Nu åker alla frivilliga hem igen och det blir lite tomt efter den rusch det varit i två veckor.

– Det jag ska minnas är dels känslan när jag kom ut och såg att poolen var sönderskuren, att det fanns människor som kunde göra något sådant. Sedan ska jag minnas att det också finns motsatsen. Fantastiska människor som ställer upp och hjälper till och kommer långväga ifrån, säger Bo Edström.

Läs också: Efter Dannes poolhistoria – mobil manskapsbod ska hjälpa utsatta barn och ungdomar

Margareta Bertilsson är en av kompisarna i D8, som kompisgruppen kallar sig.

Danne föredrar skumpan direkt från flaskan.

Mer läsning