Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetet på Sundsvallsbron fortsätter – störningar i trafiken i flera månader till

Arbetet med att reparera Sundsvallbron går enligt plan. Men störningarna i trafiken kommer att fortsätta hela sommaren och en bra bit in i hösten. Byggledaren Björn Sjölund från Trafikverket berättar vad som görs på bron.

Annons

Det var i samband med kontrollbesiktningar efter Sundsvallsvallsbrons invigning i december 2014 som brister i målningen på brons övre metallytorna upptäcktes. Sektionerna hade målats tidigt under tillverkningen och väl på plats blev slitaget och vädrets påfrestningar för stora. Även skador längs kantbalken, den stålbalk som ligger i anslutning till vägbanan, i norra körfältet, kunde tydligt ses. Det är ett garantiarbete som startade tidigare i år och som kommer att pågå långt fram i höst.

Längs Sundsvallsbron östra sida hänger en gulfärgad konstruktion som döljer sommarens garantireparationer. Ett arbete som kommer fortsätta långt in på hösten.

– Det var i mitten av maj som våra entreprenörer började bygga ställningar på utsidan, den östra kanten, av Sundsvallsbron. För att åtgärda problemen måste alla ytor blästras och målas i flera omgångar. Vi hoppas att bli klara med allt jobb någon gång i oktober, berättar Björn Sjölund från Trafikverket.

Vi befinner oss på Sundsvallsbrons högsta läge över fjärden. Arbetet med att montera balkongliknande ställningar längs brons utsida fortsätter oavbrutet från morgon till kväll.

– Just nu är det tre olika företag på plats. Det är målare, ställningsbyggare och några som jobbar med betong som är inhyrda av koncortiet JVS, som byggde bron. De sätter igång redan vid 4-tiden om vädret tillåter. Utsikten är ju fin men arbetsmiljön är ganska ansträngande med tanke på trafiken här uppe. Vi har ett körfält stängt under hela byggnationen och det är klart att det blir trångt under vissa tider på dygnet. Vi har också tvingats att lägga ut farthinder för att minska hastigheten, berättar Börje Sjölund, stående en kort halvmeter från den norrgående trafiken på bron.

TV: Se filmen där ungdomar bryter sig in i Sundsvallsbron "Så här lätt är det"

Björn Sjölund ärTrafikverkets byggledare vid garantirepaartionerna på Sundsvallsbron.

– Jag vill uppmana alla trafikanter att visa forsatt hänsyn. I augusti kommer vi att byta brosida och fortsätta arbetet på kanten som vätter in mot Sundsvall. Ett körfält för trafik söderut kommer att stängas av då också men vi löser det utan att stänga av bron för gående. Det var ett krav vi hade att gående skulle fortsätta kunna ta sig över bron under arbetstiden.

Kostnaden för det nödvändiga garantiarbetet har ingen slutsiffra i dagsläget men det är inget som kommer att drabba skattebetalare i Sundsvallstrakten.

– Nej, det är en besiktningsanmärkning och då är det entreprenören som står för alla reparationskostnader.

Läs också: Trafikstörningar under hela sommaren

Läs också: Stor säkerhet krävs vid bygget

Utsikten är fantastisk från Sundsvallsbron men ställningsbyggandet fortsätter från morgon till kväll utan större avbrott.

Innanför de specialbyggda ställningstälten pågår arbetet med blästring och målning.

Mer läsning