Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets största lopp är här

/

Vårruset är Sundsvalls överlägset största löpartävling.
Ändå är det bara halva befolkningen som kan delta.
– Ibland kan det vara en fördel, säger Inger Lorentzson på Sundsvalls orienteringsklubb (SOK).

Annons

Den 3 juni är det dags för Vårruset i Sundsvall. Som vanligt är SOK lokal arrangör, precis som klubben varit sedan starten 1989.

I jämförelse med andra löpartävlingar i regionen är det ett jättearrangemang.

– Vi förbereder oss nästan ett helt år, säger Inger Lorentzson.

Drygt en vecka före startsignalen så hade över 4 800 löpare anmält sig. I fjol sprang över 5 000 personer loppet. Med efteranmälningar kan det bli samma höga siffra i Vårruset även i år.

Samtidigt finns det många åsikter om att loppet bara vänder sig till kvinnor, även inom arrangörsföreningen. Inger Lorentzson har själv funderat mycket på den saken.

– Det är något vi diskuterat väldigt mycket fram och tillbaka. Men jag tror att det är så, att tittar man på de som springer fort så är det alltid en man som kommer först. Ska du spränga målsnöret först som kvinna, så ska det vara i ett kvinnolopp. Det finns en jämställdhetsaspekt i det också.

Har ni funderat på att gå över till något annat stort lopp, som till exempel Blodomloppet, där både kvinnor och män deltar?

– Vi har väl inte funderat på att gå över till det, men däremot har vi funderat på om vi kanske skulle kunna ta på oss det också. För det är en väldigt trevlig sak att både män och kvinnor kan delta och det finns en välgörenhetsaspekt i att man har ett samarbete med blodcentralerna. Men det är mycket arbete bakom. Vi arrangerar ju orienteringstävlingar också och man ska mäkta med det också.

Vad tror du det beror på att Vårruset så stort?

– Jag tror dels att det är för att det är fokus på folkfest. De som vill springa fort kan göra det, men du kan även gå lugnt och ta det som en promenad. Den här picknickpåsen, som man får om man är ett lag på sex personer, lockar nog också. Och att det bara är för kvinnor kan också vara en fördel. Det finns många kvinnor som vill ha det så, säger Inger Lorentzson.

Konceptet Vårruset ägs av Stockholm Marathon/Tjejmilen AB, som enligt det senaste bokslutet omsatte Vårruset ungefär 33 miljoner kronor 2013.

För SOK, vars verksamhet bygger på ideella krafter, så ligger det förstås mycket pengar i potten.

Hur viktigt är loppet för SOK?

– Det är såklart jätteviktigt för klubben. Men jag kan säga att det är många timmar ideellt arbete som ligger bakom. Vi är ett gäng pensionärer, som lägger ned otroligt många timmar. Du kan inte ha ett annat jobb och klara av det, säger Inger Lorentzson.

Mer läsning

Annons