Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arga föräldrar ringde tills taxins växel brakade: "Min son fick skjuts hem av en okänd"

Nioårige Nils Strandell har kommit en halvtimme för sent till skolan varje dag, i går eftermiddag kom ingen skoltransport alls. "Det är inte acceptabelt", säger pappa Jens Strandell.

Annons

I onsdags när skolorna startade rapporterade många föräldrar runt om i kommunen att skolskjutsar uteblev eller kom rejält för sent. Att problemet fortfarande kvarstår kan familjen Strandell i Öråker intyga.

Läs också: Efter turerna kring skolskjutsarna – så gick första dagen

– Nils har kommit för sent varje dag, det är inte kul för honom att komma när halva lektionen har gått, säger Jens Strandell, pappa till nioårige Nils Strandell.

I går när Nils skulle åka hem kom det ingen och hämtade honom på Ljustadalens skola.

– Jag fick reda på att en elevassistent som vi inte ens känner fick skjutsa hem honom. Vi vet ju inte ens skick på bilen eller om han hade körkort. Så får det ju inte gå till, säger Jens Strandell.

Jens Strandell med sonen Nils som går i tredje klass.

Han säger att han är tacksam för att skolan försökte lösa problemet, men att det inte är vare sig skolans eller hans sak att lösa.

– Har det upphandlats skoltransport så ska ju det fungera. I snitt har det krånglat en till två gånger i veckan de sista åren, man kan aldrig känna sig lugn när man är på jobbet och jag har fått åka i från flera gånger och skjutsa när ingen transport kommit, säger han.

De senaste dagarna har Taxi Drakstaden, som är upphandlade för att sköta transporterna åt Sundsvalls kommun, blivit helt nedringda av arga föräldrar.

– Vi har fått höra både det ena och det andra. Vi hamnar i mitten i det här, säger Micke Engberg som är chef för Norrhälsinge beställningscentral, som tar emot Taxi Drakstadens telefonsamtal.

Så många samtal har kommit in så växeln gick ner under fredagen. Men Micke Engberg säger att problemet inte ligger hos dem.

– Jag har försökt fått bekräftat vilka som ska ha skolskjuts under sommaren, men det har inte gått eftersom många varit på semester. Den 8:e augusti skulle kommunen ha rapporterat in alla rutter, säger han.

Efter den 8:e augusti har det kommit massor av ändringar varje dag. I tisdags kväll, kvällen innan första skoldagen kom det massor med ändringar, som man inte hunnit lägga in i systemet. I stället fanns inaktuella gamla elever med och många nya elever saknades.

Är det inte för få bilar som kör då?

– Nej det finns bilar så det täcker. Det är att så många elever inte rapporterats in till oss att de ska ha skjuts som ställer till problem. Då får vi samtal om dem och så måste de läggas in och det försenar andra skjutsar, säger Micke Engberg.

Men på Sundsvalls kommun vill man inte gå i svaromål på det.

– Jag vill inte ta den diskussionen via media. Vi har olika åsikter om vad det är som orsakar problemen och vi ska sätta oss ner med Taxi Drakstaden på måndag och försöka lösa det här, säger Lars Gunnar Sundholm, skolskjutssamordnare på Sundsvalls kommun.

På Taxi Drakstaden ska man försöka få ordning på körrutterna i helgen.

– Vi får nu två dagars andrum. Vi kommer att jobba hårt hela helgen för att mata in alla ändringar och få ordning på rutterna. Vi kommer också att ringa runt till alla som ska åka på måndag och bekräfta, säger Micke Engberg.

Läs också: Har över 3 km till skola – nekas buss

Jens Strandell menar att problemet inte är nytt, det har varit likadant i många år. Inte bara i skolstartstider, även om det är värst då.

– Hur svårt kan det vara att skicka en taxi från punkt A till punkt B? Det är vi som bor lite utanför tätorten som drabbas.

Vad vill du ska hända?

– Jag tycker att politikerna ska ta sitt ansvar i skolskjutsfrågan. Vi får åka ifrån jobbet för att hämta när det blir kris och kan aldrig slappna av på jobbet. Vi som bor lite utanför ska alltid hamna i ett B-lag för kommunen, säger han.

Nils Strandell går i tredje klass och tycker inte om att komma för sent till skolan. Pappa Jens är upprörd över att kommunen aldrig löser problemet.

Mer läsning