Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylboende i Liden stängs inom kort – här är planen för de anställda

Under hösten löper Migrationsverkets alla upphandlade boendeavtal upp. I Medelpad berör det två förläggningar. Både Herrgården i Torpshammar och asylboendet Wärdshuset Liden avvecklas inom kort.

Annons

Antalet asylsökande som kommer till Sverige för att söka skydd har minskat under året. Det har fått Migrationsverket att ta beslutet att stänga flera asylboenden i landet. I år bedömer myndigheten att cirka 11 000 boendeplatser inte längre behövs och måste vara avvecklade fram till och med den 20 september.

Avvecklingarna sker i samband med att gällande kontraktsavtal upphör. I första omgången rör det anläggningar som blev direktupphandlade under förra året.

Läs också: Asylboende i Torpshammar avvecklas i höst

Wärdhuset Liden har använts som asylboende under året men kommer att avvecklas under hösten.

I Liden finns Wärdshuset Liden som under 2016 fungerat som boende för cirka 60 asylsökande. Det ombyggda värdshuset i centrala Liden drivs av företaget Elit Nordic Trading som också ansvarar för asylboendet på Åstön i Timrå kommun.

– Ja, det stämmer att boendet enligt avtalet med Migrationsverket kommer att avvecklas. Vi anpassar oss och siktar på att driva verksamheten vidare så länge vi har gäster kvar. Migrationsverket ansvarar för var de ska flyttas, berättar Jessica Sandgren, vd på Elit Nordic Trading.

Företaget jobbar också för att behålla de som varit anställda på boendet.

– Vi är mycket nöjda med samtliga våra anställda på Lidens Asylboende och vi har ingen avsikt att avsluta någon anställning utan vi arbetar för att skapa nya arbetsuppgifter inom bolaget, säger Jessica Sandgren.

Läs också: Toppolitiker bekymrad över asylboende

Senast 5 september ska alla boende fått besked om var de ska flytta. I första hand sker omflyttningen till andra förläggningar i Västernorrland.

Läs också: Flyktingarna kom på ett dygns varsel

Anders Woungerecht och Jessica Sandgren från Elit Nordic Trading driver asylboendet i Liden.

Mer läsning

Annons