Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återigen dags för Lysnatta: "Väldigt stämningsfullt"

Under årets sista lördagskväll i augusti tänds eldar, marschaller och ljus lite varstans i Sundsvall. Då anordnas traditionsenligt Lysnatta i kommunens kustområden. Ett sätt att säga farväl till sommaren och välkomna hösten.

Annons

Under helgen är det årets sista lördagskväll i augusti. Detta innebär att det återigen är dags för Lysnatta. Ett stämningsfullt sätt att säga adjö till sommarhalvåret. En av alla de verksamheter som under kvällen och natten tänder lyktor är sundsvallskrogen Skatans café och krog.

– Vi har firat det här på restaurangen sedan 2004, vilket var våran första sommar. Det är en av årets största kvällar. Det är mycket gäster som kommer hit och äter. Många går även bland bryggorna och strandkanterna för att titta på allt det fina, säger Marie Sjöbom, krögare.

Även Sundsvalls kommun har fått upp ögonen för arrangemanget, än har man inget eget arrangemang under kvällen men funderingar finns.

– Det är ju en tradition som vuxit underifrån och finns på ganska många ställen. Från våran sida så gör ju inte vi något konkret runt Lysnatta utan det är ju framförallt privatpersoner och entreprenörer som tänder upp. Vi har tittat på det där om vi kanske skulle kunna göra något mer i Sundsvalls kommun. Det är ju en fantastisk tradition, säger Maria Åslin turist- och marknadschef på Visit Sundsvall.

Var traditionen härstammar är lite oklart. Åsikterna går isär. Marie Sjöbom berättar att hon fått både finska samt västerbottens- och hälsingekusten som svar på frågan. Klart verkar iallafall vara att man i kustområdena haft ett behov av att fira ut sommaren och välkomna hösten.

Marie Sjöbom krögare på Skatan är en av alla dem vars verksamhet deltar i Lysnatta.

Mer läsning