Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att sväva högt uppe i det blå

Efter ett års uppehåll fick Sundsvallsborna i helgen åter pröva på hur det känns att segelflyga.
- Det har varit kö hela tiden och det är otroligt många som vill pröva på, berättar Pierre de Bésche från Sundsvalls Segelflygklubb.

Annons
Känslan av att få flyga i ett segelflygplan är något alldeles extra. Att förnimma tystnaden störd endast av det svaga bruset när planet med sina långa smäckra vingar som en rovfågel svävar över Sundsvall är rofyllt för själen. Samtidigt är det en fröjd för ögat med den hänförande utsikten några hundra meter ovanför stenstans hus med dess brusande trafik.
När dessutom vädergudarna som under helgen var på sitt allra bästa humör med en strålande sol från en klarblå himmel blev upplevelsen än magnifikare.
För det är en attraktion som ger en pirrande känsla i magen av äventyr. Trots alla försäkringar om hur säkert det är så har ju ändå planet ingen motor. Men svaret från de som prövat sina vingar och åter står på jorden är entydigt. Det var underbart. En äldre dam som fick uppleva två loopingar över Södermalm var närmast salig över sin upplevelse.
Normalt är det en årlig tradition för Sundsvalls Segelflygklubb att under sportlovshelgen ge intresserade möjligheten att se stan från ovan. Det är också ett sätt för klubben att marknadsföra sig och locka intresserade till sin verksamhet.
Start och landningar sker från isen på Sidsjön. Förra året blev det ingen aktivitet då motorn till planet som drar upp segelflygplanen havererade. Så till i år fanns det ett uppdämt behov även om aktiviteten skedde några veckor senare än normalt.
Klubben har sitt flygfält och hemvist i Stöde på södra sidan av Ljungan. De har tre segelflygplan och en enmotorigt plan som dragplan. Medlemsantalet är ett drygt 60-tal av vilka 35 betecknas som aktiva.

Mer läsning

Annons