Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avled efter missad diagnos – sjukhuset kritiseras

/

En och en halv vecka efter diagnosen ALS avled kvinnan. Nu kritiseras medicinkliniken vid Sundsvalls sjukhus för att inte ha gjort tillräckligt för patienten.

Annons

Ett flertal gånger under två, tre års tid vårdades kvinnan, på medicinkliniken för bland annat andningsproblem och känselbortfall. Flera undersökningar gjordes och diagnosen borrelia ställdes. Men kvinnan försämrades utan att felet hittades. Först en och en halv vecka innan hon avled i maj 2012, ställdes diagnosen ALS, en obotlig nervsjukdom.

Kvinnans dotter skriver i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att om diagnosen ställts tidigare så hade mamman sluppit felaktiga behandlingar, lidande och hennes symptom hade kunnat lindras.

Trots att Socialstyrelsen begärt in yttrande tre gånger från verksamhetschefen vid kliniken så har inget kommit in. IVO håller nu med dottern och kritiserar nu medicinkliniken och menar att det medicinska underlaget borde ha fått vården att överväga ALS-diagnosen tidigare och att handläggningen av patienten inte varit optimal. Det hade inte botat kvinnan, men gett lindring.

Mer läsning

Annons