Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslängda av taxichaufför vid sjukresa

Först blev Sten och Valda Henriksson utskällda av den taxiförare som utförde deras sjukresa. Sedan körde chauffören tillbaka till vårdcentralen och slängde av pensionärsparet. — Vi har aldrig blivit utsatta för en elakare jävel, säger Sten Henriksson.

Annons
Paret Henriksson är fortfarande upprörda över den behandling de utsattes för när Valda som är 79 år skulle besöka vårdcentralen för att få en spruta.
Reglerna är tydliga. Eftersom Valda Henriksson har kommunal färdtjänst har hon också automatiskt betalda sjukresor av landstinget.
Därför förstod paret Henriksson ingenting när chauffören efter att ha kört några meter började kräva att få se ett intyg från vårdcentralen.
Jag sa att det vet vi inget om. Då började han skälla och svor åt oss. Sedan vände han tillbaka till vårdcentralen och slängde av oss med en våldsam fart, säger Sten Henriksson.
Den som har kommunal färdtjänst behöver inte visa något intyg alls för att få betald sjukresa. Det förklarar en av de anställda på beställningscentralen Samtrans i Ånge.
Vi skriver in på körordern till taxiföraren att den som beställt resan är godkänd och klar, säger han.
Hans Edin, chef för Samtrans, känner till vad som hänt och har pratat med taxiföretaget.
Något har gått ordentligt snett. Det här ska inte kunna hända och jag har bett om ursäkt från oss på Samtrans, säger han.
Edin garderar sig med att han inte varit med i bilen och därför inte vet vad som sagts.
Vi har ett krav på oss att redovisa kvitton från vården på alla sjukresor, även för de som har färdtjänst. Det kan vara orsaken till att det gick snett. Men det försvarar inte vad som hänt, om det saknas kvitto löser man det i efterhand, säger han.
Edin säger sig ha fortsatt förtroende för taxiföretaget och föraren som inte har några anmärkningar på sig tidigare.
Nya regler för betalda sjukresor har orsakat starka spänningar i sjukreseorganisationen som ST berättat tidigare. Numera krävs läkarintyg både för in- och hemresa till vården. Det gäller dock inte den som blivit beviljad färdtjänst, har det sagts.
Nu svajar den regeln.
Om det är så att patienten inte betalat något, finns det inte heller något kvitto att visa taxichauffören. Då får vi en svår arbetssituation, säger Hans Edin.
ST har försökt nå taxiåkaren, vars förare körde den aktuella resan men inte lyckats.
Sten Henriksson vill ha en ursäkt direkt av chauffören.
Vi var rädda båda två, jag vet inte om vi vågar åka färdtjänst mera, säger han.

Mer läsning

Annons