Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avspark för Norrlands största designtävling

/
  • Första tävlingsmomente för deltagarna i Design Open var att bygga en bro av papper tillräckligt starkt för att hålla en vikt på 0,6 kg. Timmerskolan i Lycksele gjorde vad man kunde på snabba tio minuter.
  • Gymnasieelever från 11 kommuner i Norrland var samlade vid Mittuniversitetet för designtävlingen Design Opens kickoff.
  • Lena Lorentzen, professor på Mittuniversitetet höll en inspirationsföreläsning för Design Opens deltagare.
  • Projektledaren Mikael Marklund, Miun.
  • Ett av industridesignavdelningens forskningslaboratatorium där assistenten Morteza Abdipour visade olika metoder.
  • Gymnasieelever från 11 kommuner i Norrland var samlade vid Mittuniversitetet för designtävlingen Design Opens kickoff.
  • Lärarna Anders Hölne och Anette Helsing från Sundsvalls Gymnasium var på plats med sina elever.
  • Mikael Marklund inleder kickoffen för Design Open 2015.
  • Verkstadsansvarige Jan Lövgren visade stolt upp maskinparkens möjligheter i det stora fullskalelabbet i Industridesignavdelningens huskällare.

Hur tar man bäst vara på spillvärmen från stora serverhallar? Det ska deltagarna i designtävlingen Design Open 2015 klura ut under hösten. Gymnasieelever från 11 kommuner i Norrland deltar och startskottet gick på torsdagen med besök på Mittuniversitetet.

Annons

Design Open vänder sig till design- och teknikutbildningar på gymnasienivå i Norrland och arrangeras av Industridesignprogrammet på Mittuniversitetet. Syftet med projekttävlingen är att öka intresset för design, naturvetenskap och teknik. Detta görs genom att bygga nätverk av lärare och yrkesverksamma industridesigners samt genom direkta designuppdrag från olika företag och organisationer. 2006 genomfördes första tävlingen. Efter ett kort uppehåll gjordes en lyckad nystart förra året och det finns planer för att åter utöka till en nationell inbjudan.

Grundtemat för Design Open 2015 är livsstil, miljö och energi och årets utmaning har en tydlig verklighetsförankring.

– Stora serverhallar för datorer genererar oerhört mycket värme som aldrig används. Vi är intresserade av att se olika innovativa lösningar för hur man använder den spillvärmen på bästa sätt. Hur den energin kan komma till nytta på din lokala ort, för både innevånare och besökare, förklarar Mikael Marklund, chef för avdelningen för industridesign på Miun och projektledare för Design Open.

I år deltar gymnasieelever från 11 kommuner från Lycksele i norr till Sandviken söder. Lärarna Anders Hölne och Anette Helsing från Sundsvalls gymnasium förklarar varför de deltar med sina klasser.

– Vi undervisar på teknikprogrammet och där får eleverna viss designundervisning. Genom att delta i den här tävlingen får de även en möjlighet att vara med om hela designprocessen, säger Anette Helsing och Anders Hölne fortsätter:

– Det är viktigt att eleverna kan få jobba med alla delar, från research till färdig produkt. Och så finns ju chansen att vinna 10 000 kr.

Under torsdagens kickoff föreläste även Eons regionchef Lars Höglund och Lena Lorentzen, professor i industridesign på Miun.

– Utgå från människan! Det är viktigt att fundera på vad man själv vill vara med att skapa. Att designa för riktiga människor som har olika behov. Att jobba nära målgruppen är ett bra råd, sa Lena Lorentzen.

Efter torsdagens introduktion och inspirationsbesök i Industridesignprogrammets lokaler återvänder eleverna till sina skolor för att jobba vidare i olika projekt. Sista inlämningsdag är i december och i mitten av mars visas alla bidrag och vinnarna prisas.

Mer läsning

Annons