Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bajamajorna - räddarna i nöden

/
  • När bajamajorna töms på morgonen görs diverse olika fynd. Plånböcker, flaskor och burkar tillhör vanligheterna. Den här gången fiskar Pelle Hedman upp en cowboyhatt.
  • Gatufesten går in på en ny dag. De överfulla bajamajorna töms och städas noggrant.
  • När bajamajorna töms på morgonen görs diverse olika fynd. Plånböcker, flaskor och burkar tillhör vanligheterna. Den här gången fiskar Pelle Hedman upp en cowboyhatt.
  • Många män passar på att lätta på trycket i de öppna urinoarerna.
  • Ett riktigt skitjobb? Pelle Hedman spolar bort de rester toalettbesökarna lämnat efter sig. Monica och Johanna Stålberg ser till att bajamajorna städas ordentligt.
  • En välbehövlig tömning.
  • Dagen efter kvällen före. Urinoarens tank på 500 liter är överfull och behöver tömmas.
  • Pelle Hedman har fullt upp med att tömma Gatufestområdets alla 97 bajamajor.

Det finns många behov som Gatufestbesökarna vill tillfredsställa. Hunger, törst, musik och närkontakt. Men förr eller senare kommer bland det mest fundamentala. Behovet av en toalett. För det finns 97 extra enheter under festligheterna.

Annons
Det är Monica Stålberg och hennes man som ser till att den delen fungerar. Behoven i Sundsvall i helgen täcks av 85 bajamajor, två handikappbajamajor och tio öppna urinoarer.
Fem arbetar med att serva inrättningarna, assisterade av två slambilar som tömmer både bajamajor och urinoarer.
Är det extra läskigt, om någon har spytt där, så får de också spola rent innan vi börjar städningen, berättar Monica Stålberg.
Det tuffa morgonarbetet med att städa 97 toaletter tar några timmar i anspråk. Med hink, svamp, såpa och saneringsvätska går man lös på resterna av gårdagens festande.
De öppna urinoarerna med holkar för fyra män har blivit lite av diskussionsämne. Eftersom de inte är kopplade till något eller står vid ett avlopp och är så pass små fanns funderingar på hur de töms. Men det är inga knepigheter med det.
De rymmer en tank på 500 liter och den suger tankbilen ur.
I början av Gatufesten räcker det med en morgontömning av dem. Men när trycket ökar under fredagen och lördagen måste det till en extra tömning på eftermiddagen.
Urinoarerna är jättebra och sådana skulle egentligen stå ute för jämnan, säger Monica Stålberg.
Alternativet är män som står och trycker mot husväggar och entréer eller gödslar buskar med en illaluktande stad som följd. Och det glädjer väl ingen.

Mer läsning

Annons