Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakgrund: Bekämpare av bankkriser

Annons
Stefan Ingves med rötter i Finland är mest känd för sitt arbete med att bekämpa bankkriser både i Sverige och internationellt. Han är 52 år och ekonomie doktor.
Mer känd för en bredare allmänhet blev han i februari 1993 då han utnämndes till chef för Bankstödsnämnden. Jobbet fick han av den dåvarande skatteministern, moderaten Bo Lundgren.
Dessförinnan var Ingves chef för finansdepartementets finansmarknadsavdelning och i praktiken redan chef för bankstödsnämnden. Stödet till de krisande bankerna sköttes fram till halvårsskiftet 1993 av finansdepartementet till dess att Bankstödsnämnden bildades formellt.
Rollen som plötslig offentlig person var helt tydligt inte helt bekväm för Ingves. Men när minister, regeringen och oppositionen pekar ut ett jobb då tar man som tjänsteman det, konstaterade han i samband med utnämningen.
Efter drygt ett år, i mars 1994, efterträdde han Claes Norgren som vice riksbankschef och agerade i det jobbet bland annat som rådgivare åt länder med krisande banksektorer.
Efter det femåriga uppdraget i Riksbanken utnämndes Ingves till avdelningschef på Internationella valutafonden (IMF). Avdelningen, Monetary and Exchange Affairs Department, arbetar bland annat med analys av penning- och valutapolitik i medlemsländerna.
Stödet som de krisande svenska bankerna fick i början av 90-talet uppgick till flera tiotals miljarder. Som en av huvudpersonerna i hanteringen av stödet har Ingves kunnat konstatera att det allra mesta av pengarna kommit tillbaka till skattebetalarna.
Stefan Ingves är känd som en mycket kompetent och erfaren person och få torde ifrågasätta hans professionella kvalifikationer för jobbet som riksbankschef. Däremot torde han åtminstone till en början få svårare att umgås med medierna på det lättsamma sätt som hans företrädare är kända för. (TT)

Mer läsning

Annons