Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bananlådor ger hjälp

/
  • Maggie Lind, butiksanställd på Ica Bommen, startade insamlingen genom att sälja bananlådor. Nu ser hon till att hela fotbollslaget har fika till den fyra dagar långa resan tillbaka till Ukraina.
  • Lådor med hygienartiklar, kläder och sportutrustning har samlats in i Njurunda. Så det blir trångt i bussen för det ukrainska fotbollslaget som i år vann silver i sin åldersgrupp.
  • Femton glada fotbollsspelare som tillbringat en härlig sommarvecka i Sverige. De är några av de ungdomar i staden Zhitomir som skrivit kontrakt på att de inte ska använda droger.
  • Ukrainas landsvapen på fotbollslagets buss. Resan går via färja till Polen och vidare till hemstaden Zhitomir i Ukraina.
  • Nu börjar den långa resan hem till Ukraina. Till en stad där det för några år sedan var 80 procentig arbetslöshet. Fotbollen ger hopp om ett bättre liv.
  • Lådor med hygienartiklar, kläder och sportutrustning har samlats in i Njurunda. Så det blir trångt i bussen för det ukrainska fotbollslaget som i år vann silver i sin åldersgrupp.
  • Så här mycket blir det om många hjälps åt. Fyllda varuvagnar står uppställda på parkeringen utanför Ica i Njurundabommen. Allt ska in i bussen.

På Ica Bommen och Nivrenahallen kostar en bananlåda fem kronor. Sammanlagt blir det runt 30000 kronor per år. Pengar som sedan bland annat sponsrar ungdomsfotboll i Ukraina. Idén är Maggie Linds, butiksanställd på Ica Bommen.

Annons
Varenda krona som vi samlar in kommer fram, säger Maggie Lind.
Engagemanget för fotbollsspelande barn och ungdomar i Ukraina startade med en tidningsartikel. Där stod det att ungdomarna spelade fotboll i socko-plast eftersom de saknade fotbollsskor.
Det har gått fem år sedan Maggie läste tidningsartikeln. Sen dess har de sponsrat barn och ungdomar från New Generation Church i staden Zhitomir nära Kiev. Församlingen arbetar med att motivera ungdomar att hålla sig borta från droger, bland annat med fotboll.
Under årens lopp har säkert hundratals barn och ungdomar deltagit i församlingens aktiviteter, säger Leif Grip från Mittnorden Biståndscenter/Erikshjälpen som ser till att pengarna kommer fram dit de ska och även stödjer andra projekt i Ukraina.
Den här augustidagen är lite speciell för Maggie Lind. Efter nästan en veckas besök i Sverige och Mitt Norden Cup ska ett av de ukrainska fotbollslagen med femton pojkar på fjorton år åka hem igen. Maggie har packat ihop kassar med kalla läskedrycker, godis och fika.
Vi har haft några fantastiska dagar i Sverige med sol och bad, säger tränaren Denys Klimenko som tidigare upplevt Mitt Norden Cup med kraftiga regnskurar.
Han berättar att det betyder mycket för pojklaget att de får resa till Mitt Norden Cup. Dels har de blivit mycket bättre fotbollspelare och tog i år silver i sin åldersgrupp. Men framför allt får de se hur andra människor lever i ett annat land. Intryck som de sedan tar med sig hem till Ukraina.
Ekonomin har blivit bättre för fotbollslaget så nu är det första gången på flera år som vi inte sponsrar resan. Samtidigt har de skickat färre ungdomari år, säger Leif Grip.
Trångt blir det ändå i bussen för fotbollslaget när alla kartonger med bland annat glasögon, kläder, tennisracketar och hygienartiklar lastats in. Artiklar som Maggie samlat in och köpt billigt. Fyra dagar tar resan till Zhitomir så allt fika kommer att behövas.
Kanske kommer extra pengar till jul till de fotbollsspelande ungdomarna. De senaste åren har Maggie Lind satt in mellan tio och femton tusen på deras konto. Pengar som behövs till mat och julklappar i ett land där en stor dela av befolkningen saknar arbete.
Annons