Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandidosmedlem knäcktes i häktet — kräver skadestånd

En 24-årig Bandidosanhängare från Sundsvall kräver 120 000 kronor i ersättning för lidande. I dag tvingas han till vård och behandling för sina panikattacker, ångest och sömnproblem.

Annons
Enligt 24-åringen är det tre månader i häktet som är roten till det onda. Den 14 december 2004 anhölls han i sin frånvaro eftersom det fanns misstankar om utpressning. Tre dagar senare greps han av polis i Danmark och transporterades till Sverige. Först den 23 mars beslutade Svea hovrätt att släppa ut mannen från häktetdå hade han varit frihetsberövad och fråntagen kontakter med yttervärlden i drygt tre månader. Hovrätten ogillade åtalet och 24-åringen förklarades oskyldig.
Efter frigivningen kom mannen tillbaka till Sundsvall och tvingades ta kontakt med akutpsykiatrin. Enligt anhöriga till mannen har han haft stora problem med sin psykiska hälsa den senaste tiden. Nu begär han via sitt ombud 120 000 kronor i ersättning för lidande. Ärendet ligger på justitiekanslerns bord för handläggning.
Vice chefsåklagare Tomas Malmenby vid åklagarkammaren i Nyköping drev utpressningsåtalet som ogillades. Han menar att 24-åringen visserligen ska ha en skälig ersättning, men att det finns aspekter som talar emot de begärda 120 000.

Var på brottsplatsen
I ett yttrande skriver han att \"tidigare frihetsberövanden och eget beteende bör beaktas i nedsättande riktning\". Han hänvisar till att den 24-årige Bandidosmedlemmen tidigare dömts för rån och utpressning till två års fängelse och att i det senaste utpressningsärendet har det framkommit att 24-åringen varit på platsvilket han själv inte velat erkänna.
Den tidigare domen kom efter en indrivning av en knarkskuld i Östersund följt av ett misslyckat inbrottsförsök i Snöberg utanför Ånge. 24-åringen irrade vilse och övergavs av sina kamrater i den stränga kylan. Flera timmar senare hittades den svårt köldskadade mannen av en polis.
24-åringen har varit fullvärdig medlem inom Bandidos MC Stockholm sedan oktober men hans nuvarande status är något oklar. Enligt polisen finns det indikationer på att mannen klivit av efter inre stridigheter. Avdelningen i Falun uppges ha övertagit ansvaret eftersom Stockholm numera går under beteckningen \"frozen\", vilket innebär att den är vilande.
24-åringens advokat Staffan Fjellström håller fast vid den begärda ersättningssumman och tycker inte att mannens tidigare brottslighet har med saken att göra.

Mer läsning

Annons