Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärgaren Daniel påkörd på jobbet – nu vill han ha en ny lag: "Känner med familjen"

Nyligen blev bärgningsarbetaren Daniel Åslund påkörd när han var i tjänst. Nu vill han att yrkeskårens säkerhet förbättras – med hjälp av en ny lag. "Jag känner med familjen där hemma", säger han.

Annons

För två veckor sedan skrev Laila Åslund ett uppmärksammat inlägg på sociala medier där hon uttryckte sin ständiga rädsla över att maken Daniel Åslund inte skulle komma hem oskadd från jobbet som bärgningsarbetare på grund av bilisters bristande respekt.

Bara veckan senare blev han påkörd, lyckligtvis utan några skador.

– Backspegeln tog mig i sidan. Det krävs att man är hårdhudad i det här yrket, att man har ett starkt psyke, säger Daniel Åslund.

Var du rädd efter att ha blivit påkörd?

– Jag var mest irriterad, att folk inte respekterar oss och vårt arbete, säger han.

Paret Daniel och Laila Åslund menar att arbetsmiljön för bärgningsarbetare är alltför riskabel. Nu vill de se en förändring.

Men för Laila Åslund är rädslan bestående.

– Jag är alltid orolig, för jag har sett hur folk kör. Dagen då jag skrev inlägget ringde jag honom utan att få svar. Först var jag inte orolig för jag vet att han har mycket att göra, men jag fick en skum känsla. Jag ringde igen, men fick inget svar. Det kändes som en evighet, men när han hörde av sig var det en stor lättnad, säger hon.

Läs mer: Bärgarna fruktar efter dödsolyckan: "Fler kommer att dö om inget händer"

Har du någon gång bett honom att byta yrke?

– Jag har tänkt det, men aldrig sagt det. Han är född till bärgare och han älskar sitt yrke. Folk kanske tycker att det bara är att byta jobb, men problemen kvarstår. Varje dag vill jag att han ska sluta, men jag kan inte kräva det av honom.

För Daniels del har det ännu inte gått så långt att han på allvar funderat på ett karriärsbyte. Men ju fler incidenter, desto närmre kommer det, menar han.

– Jag känner för familjen där hemma. Mycket hemska saker har man upplevt. Det verkar som att det måste hända något allvarligt innan det blir någon bättring.

För att öka bärgarnas säkerhet vill han se en lag på ett TMA-skydd, en lastbil med krockkudde som skyddar mot trafiken.

Läs mer: Bärgaren har fått nog efter ny incident: "Vi kan tvingas stänga vägarna"

– Vi vill ha det på alla 70-vägar och uppåt. Det skulle göra arbetet 80 procent säkrare. Men det kostar från 1 000 kronor i timmen och nu vill ingen ta den kostnaden, därför måste det till en lag, säger Daniel Åslund.

Finns det några andra alternativ?

– Vi använder också hinder, tält och koner. Men det gör ingen skillnad. Vi har fått våra tält sönderkörda.

För Laila Åslund har uppståndelsen kring inlägget i sociala medier gett blodad tand. Det stora engagemanget med nästan 4 300 delningar har fått henne att förstå att det kanske är möjligt att påverka till det bättre.

– Det har blivit ett projekt för mig att se om man kan göra någon förändring. Jag har pratat med Trafikverket och ska även prata med Arbetsmiljöverket, säger hon.

Läs också: Polisen medveten om bärgarnas utsatthet: "Folk visar bristande respekt"

Mer läsning