Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnens katedral - den konkreta kyrkan

/
  • Åtminstone en Barnens katedral borde finnas i varje större stad, menar Maria Olsson och Kerstin Andeby. Nils Hansson, GA församling, menar att tiden i alla fall är mogen för mer barnverksamhet i de vanliga gudstjänsterna.

Till barn- och ungdomsverksamhet kom folk. Men inte till gudstjänsten.
Det fick Kroppkärrskyrkan i Karlstad att bli en stadsdelskyrka helt riktad mot barn, alla dagar.
Nu sprids tänkandet kring Barnens Katedral också i Sundsvall.

Annons
Många kyrkor känner igen sig. Fullt hus under veckorna, ett 15-tal själar på söndagarna.
Men när barnkören sjöng var det fullsatt, säger församlingsmusiker Kerstin Andeby, som tillsammans med prästen Maria Olsson kom för att inspirera i vårt stift.
I gudstjänsten var språket ett annat, hela tänkesättet var främmande. Hur skulle man behålla barnen - och familjerna? undrade personalen.
Inspiration från Finland och flera års tänkande skapade till slut Barnens Katedral. Alla åtta i arbetslaget var överens om att all verksamhet skulle bygga på barns sätt att tänka och uppfatta.
Barn är inte bara intellektuella utan använder alla sinnen. Till jul hade vi byggt krubba, och då blev budskapet konkret. Kunde vi konkretisera också gyllene regeln eller förlåtelsen? säger Kerstin Andeby.
Nu fick även samtliga gudstjänster bli "barnsäkrade" - alla skulle kunna förstå innehållet. Orden fick hjälp att berätta av drama, bild, sång, ljud, färg och form.
I Barnens katedral läses inte bibeltexterna rakt av; det är innehållet som ska fram. Språket är vardagligt. Flams och trams är det inte fråga om. Barn är inte bara busiga och spralliga; de har andra sidor också.
Ingen behöver krypa på knäna och låtsas vara barn. Vi försöker behålla det mystiska och stämningsskapande. Och när barn förstår det som sägs klättrar de inte i ljusstakarna och håller igång, säger Kerstin Andeby.
Veckoprogrammet för barn och ungdom är fortfarande digert. Men nu kommer folk på söndagarna också. Snittet är 80-90 besökare, stora och små. Om äldre personer saknar den traditionella gudstjänsten finns andra närbelägna kyrkor att gå till.
Företrädarna för Barnens Katedral tycker att åtminstone en stadsdelskyrka i en större stad skulle kunna arbeta så. I Sundsvall kanske det dröjer ett tag.
Det är en stor förändring som kräver mycket. Men framför allt ska den existerande barnverksamheten komma in mer i gudstjänstlivet, säger Nils Hansson, fritidsledare i Gustaf Adolfs församling.
Utanför Barnens Katedral i Karlstad har gymnasiets byggprogram byggt Noaks ark som en lekplats, och i kyrkan finns djurkostymer. Mer handfast kan man knappast lära känna Noa än att klä ut sig till elefant och åka rutschkana utför hans ark.

Mer läsning

Annons