Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnfamilj lever i skuggan

/
  • –Vad hade jag gjort Gud när vi inte kunde få leva normalt? undrar Malcolm som lever gömd med sina två barn.

I drygt fyra och ett halvt år sökte Malcolm och hans familj uppehållstillstånd. Hans hustru blev allt sämre, till sist fungerade ingenting. När avvisningsbeskedet kom såg han ingen annan utväg än att gömma sig med barnen.

Annons
I tre månader har han tillsammans med en fyraårig son och en tvåårig dotter levt i en skuggvärld. Där de i bästa fall kan vistas utomhus korta stunder. Där umgänget med andra är obefintligt. Där de måste förlita sig helt och hållet på andra människors goda vilja. Utan möjlighet att påverka sin situation.
Det var jättejättesvårt från början. Men det blir svårare och svårare för varje dag. Jag hoppas hela tiden att det bara inte ska bli värre, utan att det ska bli ett rättvist slut.
Hans hustru befinner sig gömd på annan plats. Hennes problem började när första barnet föddes, svårt psykiskt medtagen har hon blivit ett hot mot både sig själv och barnen. För Malcolm betyder det att han ensam har ansvaret för de två små. Ibland kan han få träffa sin fru när någon annan ser till barnen.
Vi hoppades när motionen behandlades i riksdagen förra veckan att det skulle bli ett bra beslut. Men det slutade i förtvivlan. Nu fick jag höra i morse om den nya uppgörelsen men jag vet inte så mycket. Jag vågar inte hoppas.
När det nya regelsystemet träder i kraft den 31 mars 2006 ska Migrationsverket pröva om det föreligger hinder för att verkställa avvisningsbeslut. Men även om ingen ska avvisas under prövningstiden är Malcolm tveksam till att lämna sitt skyddade boende. Familjens situation är för känslig för chansningar.
Hur de skulle kunna klara situationen vid en avvisning förstår han inte, eftersom hans hustru inte klarar av att vara med barnen och han måste ta ansvar för dem alla. Hon behöver mycket vård.
Hans historia är en berättelse om krig och flykt sedan 1992. Tretton år. Under tiden i Sverige har han en gång varit nära att få jobb, men det fattades fyra siffror i personnumret, så det blev inget.
Malcolm var i går långtifrån att känna glädje över den politiska uppgörelsen.
Vad skulle du vilja säga till politikerna?
Jag vill bara be dem besluta med hjärtat och att de försöker förstå vår situation.

Mer läsning

Annons