Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa hjortronåret på fyra år

/

Årets hjortron får hög kvalité och ett bra pris. 2005 kan bli bästa hjortronåret på fyra år. — Vi är jätteglada, säger Lars Hansson på Muddus hjortron Laponia.

Annons
Tack vare solen de senaste dagarna kommer det bli hög kvalité på hjortronen. Det tidigare regnet har också hjälpt bären på traven. I trakterna kring Sundsvall ser det också ut att kunna bli ett lyckat år.
Det ser väldigt bra ut säger folk som har varit ute i skogen. Även blåbär och lingon verkar ha vuxit bra, säger Toni Sjökvist på bäruppköpande Blåtand AB i Stöde.
Om någon vecka kommer de att börja inköpen. Muddus hjortron tar bara bär som växer norr om polcirkeln. Lars Hansson är mycket nöjd inför årets bärsäsong.
Det ser jättebra ut. De har knutit sig och det är bra med insekter, säger han.
Han tror inte att det är någon skillnad på hjortronen norrut och de i Sundsvallsområdet. En hagelskur eller liknande skulle kunna göra att bären växer annorlunda här, men Lars Hansson tror på ett bra år.
Förra året var det ingen bra kvalité på hjortronen. I år är det stora gubbar utan fläckar. Enligt Muddus har det inte varit en så bra skörd på fyra år.
Den som vill ut och plocka hjortron får nog hålla sig till tåls ett par veckor till. Per Berglund i Baggböle i Indal tror att det dröjer två veckor innan bären är mogna. På sina skogspromenader har han sett hur hjortronen har knutit sig och bildat en liten kart.
Om jag vill ha dem riktigt fina och stora så tar jag dem nog om tre veckor, säger han.

Mer läsning

Annons