Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begränsat utrymme för vattenskotrar

Det blir troligen ingen vattenskoteråkning kring Alnö nästa år. Och i sommar är det bara farlederna som gäller för fordonen, inget annat.

Annons
Länsstyrelsen ska fatta beslut om var man får köra vattenskoter, men det hinns inte med till i sommar.
Det betyder att man egentligen bara får köra i de allmänna farlederna, säger Lars-Ola Norén på länsstyrelsen.
Till nästa sommar ska det vara klart med lokala föreskrifter. Kommunerna ska skicka in sina synpunkter och utifrån det fattar länsstyrelsen beslut. Sedan ska kommunerna åter igen säga sitt.
Ingen vattenskoterintressent eller någon intresseförening har hört av sig med åsikter, säger Cege Zeipel på stadsbyggnadskontoret.
Tidigare har Sundsvalls kommun varit restriktiv med att tillåta vattenskoteråkning och har aldrig rekommenderat något område för körandet. \"Några särdeles ömmande skäl till varför åkning med vattenskoter nu skall främjas torde heller inte ha tillstött - så vitt känt kan vattenskoter fortfarande inte räknas som något nyttoredskap.\", skriver man i sitt yttrande. Nyttan ska ställas mot konsekvenserna av användningen.
Vi har inte föreslagit någon utvidgning, däremot har vi föreslagit begränsningar, säger Cege Zeipel på stadsbyggnadskontoret.
Kommunen har inga förslag på områden där vattenskoter får användas. Vad gäller farlederna bör däremot undantag göras där det råder strandskydd eller är grunt.
Vi har också haft möjlighet att föreslå tillåtelse i vattendrag och andra insjöar, men vi har inte gjort det, säger Cege Zeipel.
Om kommunen får som den vill blir det heller inget vattenskoterkörande norr, öster och söder om Alnö nästa sommar.
Alnön skulle bli omringad då och det skulle bli för mycket, säger Cege Zeipel.
De allmänna farlederna finns utsatta på sjökort, men hur breda de är går inte att se.
Det är ett problem att det är osäkert hur breda farlederna är. Men är man inne på en badstrand är man definitivt utanför det område där man får köra, säger Lars-Ola Norén.
Ett brott som kan straffas med böter.

Mer läsning

Annons