Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskedet: Ny simhall 2018 – klarar inte tävlingskraven

/

Politikerna har sagt ja till en ny simhall.
Planen är att den ska stå klar i början av 2018.
Däremot kommer den nya arenan inte klara av kraven för SM-tävlingar.

Annons

Läs också: Klartecken för ny simhall.

Vi har tidigare berättat om de många turerna i frågan om kommunen ska bygga ett nytt badhus eller inte.

Redan i april skulle arbetet med att riva den gamla arenan ha börjat, men stoppades då av att den offert som kommit in gjorde bygget dyrare än väntat.

På kultur- och fritidsnämndens möte i september skulle frågan ha avgjorts, men då valde politikerna att skjuta den framåt i tiden då viss information saknades.

Nu är saken avgjord – ett nytt badhus ska byggas.

– Vi i arbetsutskottet föreslår nämnden att besluta att en ny simhall ska byggas. Den här lösningen är det bästa vi kan få för 150 miljoner kronor, säger Åsa Ulander (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden .

Vilka frågor ville ni ha svar på?

– Vi ville att man skulle titta en extra gång om vi kunde utnyttja ytorna annorlunda och få till fler läktarplatser.

Läs också: Simhallsbygget stoppas.

Just antalet läktarplatser är avgörande för om det nya badhuset når SM-status eller inte. Då krävs det 1000 sittplatser och 300 deltagarplatser, enligt Svenska simförbundets riktlinjer.

– Vi kommer att ha en läktare med plats för 250 besökare och därmed får vi inte SM-status. Men klubben kanske kan söka dispens för att arrangera större tävlingar, säger Åsa Ulander.

Varför bygger ni inte en större läktare?

– Det har att göra med kostnader. Om vi byggt en så stor läktare hade vi tvingats göra en mindre bassäng. Vi tycker det är viktigare med en stor bassäng och det är ju inte så ofta det blir aktuellt med SM-tävlingar.

Den nya arenan har samma budgetram som tidigare.

– Ja, det är 150 miljoner kronor som gäller, slår Ulander fast.

Under sommaren blev en utredning klar som visade att den simhallen skulle kosta 122 miljoner att renovera. Enligt Ulander så innebär nybygget en marginellt högre årskostnad för kultur- och fritidsförvaltningen.

– Vi hade fått en årshyra på 12,6 miljoner om vi renoverat mot 12,7 när vi nu bygger nytt, säger hon och pekar även på andra vinster för kommunen:

– Den nya simhallen kommer att få samma entré som Himlabadet och där sparar vi pengar. Det innebär att vi inte längre behöver ha två bemannade entréer.

Vad händer nu?

– Nu ska frågan upp först i kultur- och fritidsnämnden och sedan i fullmäktige. Det är en så stor fråga så det krävs ett fullmäktigebeslut.

När kommer ni i gång med bygget?

– Vår förhoppning är att vi kan börja riva i april och den nya anläggningen ska stå klar vid årsskiftet 2017-2018.

Mer läsning

Annons