Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om Hospice nära i Sundsvall

/
  • Matthias Brian läkare och vice ordförande i stiftelsen visar var och hur det Hospice i Sidsjö Sundsvall ska se ut.

Det låsta läget om att bygga ett Hospice i Sundsvall ser ut att få en lösning. Nu ser det ut som om landstinget kommer att gå in som garant för driftskostnaderna. — Det är en klar vändning och öppning, bekräftar Matthias Brian läkare och vice ordförande i stiftelsen.

Annons
Än är inte alla beslut fattade vilket gör att han är försiktig i sin optimism. Parterna träffades dock i förra veckan och var i princip överens om att landstinget i ett inledningsskede skulle stå för samtliga driftskostnaderna.
Nu känns det mer konkret, säger han.
Går allt i lås kan bygget starta redan innan årsskiftet och det nya Hospicet för vård i livets slutskede var i drift 2007 efter cirka 1,5 års byggtid.
Tomt och förändringen av detaljplanen är redan klara och det som fattas är endast bygglovet som enligt Matthias Brian endast är en formsak.
Total kostnad för fastigheten är beräknad till 29 miljoner kronor. Insamlingen till verksamheten har redan gett fem miljoner kronor. Driftskostnaderna är beräknade till cirka en miljon per vårdplats och det planerade antalet är tio till tolv platser.
Beslutet om landstinget kommer att stå för driften kommer att fattas av landstingsstyrelsen.
Men vid förra veckans möte var landstingsrådet Jan Sjödin, landstingsdirektören Lars Bolin och kommunfullmäktiges ordförande i Sundsvall och ledamoten i landstingsstyrelsen Fredd Sandberg.
För att komma förbi låsningen är förslaget att vi ska stå för driften, säger Fredd Sandberg.
Problemet som tidigare satt stopp har varit att ingen av kommunerna i länet eller landstinget velat vara först med att teckna ett vårdavtal.
Med den nya överenskommelsen blir det möjligt för kommunerna att i ett senare skede kan gå in och teckna separata vårdavtal. Fredd Sandberg är dock noga med att påpeka att trots samstämmigheten är ännu inte de definitiva beslutet om att stå för driften fattat. Till dess kan fortfarande allt hända.
Trots att ett Hospice kommer att medföra besparingar är han medveten om att det att det samtidigt medför kostnader för landstinget.
Men det här kommer att medföra en kvalitetshöjning för patienterna, säger Fredd Sandberg.
Han berömmer styrelsen i stiftelsen för deras jobb samtidigt som han hävdar hur positivt alla ser på att det byggs ett Hospice i Sundsvall.
Jag har väldigt svårt att se hur någon kan säga nej, säger han.

Mer läsning

Annons