Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslutet olagligt när Else Ammor sparkades från socialnämnden

Högsta instans har nu fastslagit att det var ett olagligt förfarande när Else Ammor tvingades bort från posten som ordförande i socialnämnden i Sundsvall. "Jag är glad över att ha fått rätt och funderar på att begära ut arvode på nära en miljon kronor", säger Else Ammor.

Annons

Läs också: Else Ammor om socialnämndens underskott

Else Ammor fick rätt mot Sundsvalls kommun.

För snart tre år sedan agerade Else Ammors partikamrater i moderaterna för att få bort henne från posten som ordförande i socialnämnden. Kommunstyrelsens dåvarande ordförande, Jörgen Berglund (M), uttalade att han inte längre hade förtroende för henne och uppmanat henne att avgå. Något som Else Ammor inte hörsammade.

Hon tvingades istället bort på ett kuppartat sätt genom att kommunledningen gjorde en omorganisation av socialnämnden som växte från 11 till 13 ledamöter och ersättare.

Läs också: Else Ammor tvingas bort från socialnämnden

Det möjliggjorde då, enligt kommunledningen, att alla ledamöter i socialnämnden skulle väljas om i fullmäktige och då blev inte Else Ammor och miljöpartisten Anders Engqvist omvalda, Han hade ställt sig på hennes sida.

"Jag ser inget annat syfte än att få bort mig" sade Else Ammor i samband med händelsen.

Hon och Anders Engqvist har hävdat att agerandet inte var förenligt med kommunallagen och överklagat ärendet ända till Högsta förvaltningsdomstolen.

Den konstaterar nu att det var olagligt att entlediga socialnämnden eftersom förändringen av nämnderna var av begränsad karaktär. Däremot vidtas ingen åtgärd mot Sundsvalls kommun eftersom den aktuella mandatperioden sedan länge löpt ut.

– Jag är glad att det visar sig att jag hade rätt hela tiden, säger Else Ammor.

Hon tycker att Sundsvalls kommun kom billigt undan eftersom mandatperioden löpt ut.

– Men domen är jätteviktig om man försöker göra samma sak mot förtroendevalda i framtiden. Då kan man begära inhibition med den här domen som grund, säger Else Ammor.

Läs också: Else Ammor-fallet ska prövas i domstol

Hon tycker att det känns bra att kunna sätta punkt med det här beslutet.

– Det har varit en jobbig tid och jag har mått dåligt.

Else Ammor funderar på att begära ut arvodet för de 18 månader som återstod av mandatperioden då hon fick lämna ordförandeposten. En summa på närmare en miljon kronor.

– För att det ska svida lite. Jag tycker dock att de som var med och fattade det olagliga beslutet i fullmäktige kan samla ihop de pengarna så att det inte drabbar skattebetalarna, säger hon.

Else Ammor har sedan länge lämnat moderaterna och bildade till valet 2014 Sundsvallspartiet, tillsammans med bland andra Anders Engqvist. Planer finns enligt Else Ammor på att även ställa upp i nästa val.

Jörgen Berglund (M), oppositionsråd.

Jörgen Berglund (M) som numera är oppositionsråd lämnar följande kommentar på mejl:

– Det är bra med ett prejudikat angående kommunallagens skrivelse om att återkalla uppdrag för förtroendevalda. Tidigare domar i förvaltningsrätt och kammarrätt har ansett att även mindre förändringar i en nämnd är skäl för att kunna återkalla uppdrag. HFD:s dom säger något annat och det är bara att acceptera och konstatera att fullmäktiges beslut i Sundsvall hösten 2013 inte hade lagligt stöd.

Ångrar du hur ni agerade för tre år sedan?

– Den information vi hade då och de domslut som då fanns gav oss stöd. Utifrån det fattade fullmäktige beslut.

Har du någon kommentar till att Else Ammor funderar på att begära ut uteblivit arvode?

– Det är en fråga för Else och inget jag har några synpunkter på.

Mer läsning

Annons