Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingen för BB färdig

/
  • Det föddes totalt 25 barn i Sollefteå och 28 barn i Örnsköldsvik under perioden.

912 000 kronor. Så mycket sparade landstinget på växelstängningen av BB över jul och nyår. Nu väntar man på att personal och föräldrar ska lämna synpunkter på stängningen.

Annons

Under Hälso- och sjukvårdsnämndens möte presenterade Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef inom specialistvården i västernorrland, besparingssiffrorna. Den totala summan blev 912 000 kronor.

Det man sparat mest på var personalkostnader. Där har man räknat med att spara 365 000 kronor på minskade lönekostnader, 289 000 kronor för minskade arbetsgivaravgifter och 315 000 kronor på minskade stafettkostnader.

Många föräldrar var kritiska till att åka på den krokiga vägen mellan Sollefteå och Örnsköldsvik och hotade redan innan beslutet om växelstängning med att åka till andra landsting för att föda. I Örnsköldsvik valde tio mammor att förlösas i Umeå, vilket kostade landstinget i Västernorrland 233 000 kronor. I Sollefteå valde två mammor att förlösas i Östersund och den prislappen hamnade på 65 000 kronor. Utöver det tillkom kostnader på 12 000 kronor för sjukresor.

Nu hoppas man på att få in fler enkätsvar som skickats ut till föräldrar och personal. Hittills har svarsfrekvensen varit låg bland föräldrarna. Soledad Henriques (KD), ersättare i Hälso- och sjukvårdsnämnden, menar att fler föräldrar behöver svara för att man ska kunna göra en ordentlig utvärdering.

– Vi politiker måste kunna ta ställning till om stängningen hade något värde. Är folk nöjda så är besparingen inget problem.

Margareta Berglund Rödén är nöjd över besparingssiffrorna men menar också att enkäterna är viktiga att få in.

– Vi måste ta hänsyn till helheten om vi överväger om vi ska göra om stängningen nästa jul.

Tror du att det kan bli växelstängning även nästa år?

– Jag vet inte hur julen ser ut då men vi måste dra lärdom av den här stängningen och börja förbereda i god tid om det blir aktuellt.

Mer läsning

Annons