Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betesskador på skogen ökar – biologiska mångfalden påverkas negativt

Skador på skogen som orsakas av älg och andra hjortdjur ökar igen efter ett par år med lägre skador. I Örnsköldsviks område har skadorna ökat oväntat mycket, men även Sundsvall och Östersund har problemområden.

Annons

Läs också: Här simmar den lilla älgkalven över vattnet i Björna – se naturfotografens film

Betesskador på skogen ökar konstaterar Skogsstyrelsen efter den skadeinventering som skogsbruket genomfört i norra Sveriges ungskogar.

– Sammantaget har nära 9 procent av tallstammarna betats i vintras. Med sådana nivåer på viltskadorna kommer alldeles för många unga tallar att till slut få en viltskada, eftersom älgarna hinner återkomma tillsammans ungskogar under flera år, säger Bo Leijon, Skogsstyrelsens skog-viltsamordnare i norra Sverige i ett pressmeddelande.

Omfattande betesskador på ungskog ger lägre tillväxt, sämre virkeskvalitet och stora kostnader för skogsbruket. Men även den biologiska mångfalden och älgstammens kvalitet kan påverkas negativt.

Läs också: Se älgfamiljen som gömmer sig för jägarna

Cirka 2 100 ungskogar i norra Sverige har inventerats enligt Skogsstyrelsens älgbetes-inventering och i första hand registreras skador på tall och gran.

I Örnsköldsviks område har skadorna ökat oväntat mycket till nära 15 procent. I Strömsund-Sollefteå området och Härjedalen är betesskadorna måttliga men Sundsvall och Östersund har däremot ett problemområde med färska skador på mer än var tionde tall.

Skadorna är på många håll större än de två närmast föregående åren, samtidigt som variationen är mycket stor mellan olika älgförvaltningsområden.

– Vi har varnat för att skadorna med nuvarande älgstam skulle kunna skjuta i höjden så fort det kommer en vinter med lite mera snö. Samtidigt ser vi att viltförvaltningen på vissa håll börjat ta betesskadorna på större allvar och genom avskjutning försöker närma sig en bättre balans mellan skogen och viltet, säger Bo Leijon.

Mer läsning

Annons