Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibliotek minskar öppettider

Det blir kraftigt krympta öppettider på flera av Sundsvalls bibliotek. Förslaget är att dra in 70-80-timmar i veckan, allt för klara ett tidigare sparkrav på 1,3 miljoner kronor.

Annons
Politikerna i kultur- och fritidsnämnden väljer nu att ta fram osthyveln i stället för att lägga ner enskilda bibliotek, som tidigare varit tanken.
Gårdagens beslut i nämnden var inte slutgiltigt, det sker vid nästa möte. Samtal pågår fortfarande med de skolansvariga.
Vi har fattat beslut om att spara 1,3 miljoner kronor. Men det är inte exakt klart hur vi ska göra det. Vi och skolan ska diskutera de olika tjänsternas upplägg så att skolbarnen drabbas så lite som möjligt, säger Margareta Johansson (s) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Tjänstemännens förslag är att dra ner 3,3 assistentjänster och en bibliotekarietjänst. De fillialer som får sämre öppettider blir Nacksta, Skönsberg, Ljustadalen, Bosvedjan, Granloholm och Indal.
Försämringen av öppettider blir främst på eftermiddagar, kvällar och helger. Allmänheten drabbas hårdast. Förändringarna kommer att genomföras successivt, hela paketet beräknas vara färdigt först nästa år.
De biblioteksansvariga räknar med att det blir betydligt mindre information om litteratur och färre läsfrämjande åtgärder.
Dessutom är risken stor för att programverksamhet, samarbeten med närområden och uppsökande verksamhet blir lidande.
Konsekvensen blir även att bibliotekspersonalen tvingas jobba på flera olika bibliotek. De anställda kommer att få det betydligt mer stressigt.
Vi fattar slutligt beslut vid nästa nämnd, säger Margareta Johansson.


Mer läsning

Annons