Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilar körde på de avspärrade gatorna: "Det skapade trafikfara"

/

SM-veckan innebär den största trafikomläggningen på årtionden. Men alla trafikanter följer inte reglerna.
– I morse var det några som inte accepterade att det var stängt, säger Eva Forslund, trafikansvarig på Sundsvalls kommun.

Annons

Den så kallade Citybanan är dragen mitt i centrum av Sundsvall, då flera av SM-veckans idrotter kommer att avgöras där under fredagen.

Trafikanter i centrum kommer att uppleva svårigheter att ta sig fram samtidigt som många människor är i rörelse.

Eva Forslund är trafikingenjör och chef på gatuavdelningen i Sundsvalls kommun. Hon har varit i gång sedan halv sex på fredagsmorgonen och har upplevt några överträdelser.

– Problemet vi hade i morse var att många inte accepterade att det var stängt. Då körde man på gång- och cykelvägar eller på övergångsställen. Det skapade trafikfara för andra. Vi har fått flytta några bilar som ställt sig på Citybanan. Annars hade tävlingen inte kunnat genomföras, säger hon.

Kommunen har information om trafikavspärrningarna men ändå uppstår svårigheter.

– Det är stora omledningar i dag. Vi har ingen erfarenhet av sådana här stora omledningar och Sundsvallsborna har inte det. Här är det många som reagerar, både positivt och negativt. Den vanligaste reaktionen är att folk stannar och frågar för att de inte hittar, säger Eva Forslund.

En liknande trafikomläggning tror hon inte har skett sedan 1967 när Sverige gick över till högertrafik.

– Jag var inte med då men jag vet att det var en stor trafikapparat. Detta är nog den största sedan dess.

Polisen har inte upplevt några större svårigheter under veckan men har under fredagen stationerat ut extra personal för att underlätta arbetet.

– Flera gator är stängda och det kommer att ha stor inverkan på hur folk förflyttar sig. Man ska respektera de förbud som gäller och försöka att inte irritera sig. I dag fredag är det extra tilldelade resurser med fler poliser ute för att allt ska gå så smidigt som möjligt, säger Jessika Johansson, vakthavande befäl hos polisen.

Mer läsning

Annons