Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bingohallar backar - rökstopp har minskat intäkterna med 15 procent

/
  • Kundkretsen har minskat efter rökförbud trots att ett rökrum installerats konstaterar Anna Jonsson och Anneli Löfdahl, anställda på bingohallen.

Bingointäkterna har minskat med 15 procent de senaste tre månaderna. Orsaken anses vara rökförbudet, som paradoxalt nog är en hälsoåtgärd som slagit negativt mot idrottsrörelsen.

Annons
Vår kundkrets består av 80 procent av rökare, det har vi konstaterat tidigare när vi hade rökfria avdelningar. Rökrum hjälper inte, för de som spelar och röker ser det i ett sammanhang, säger Bertil Buss, vd för Nygab service AB som på nio ställen i Sverige driver bingo för olika idrottsalliansers räkning.
I Sundsvall är det 38 föreningar som är förenade i alliansen med bingoverksamhet i Wivexlokalen. Föreståndare där är Anneli Löfdahl som varit med om bingons uppgång och dalande. I slutet på 1980-talet och i början av 1990-talet var storhetstiden. Sedan har det gått utför.
Och efter rökförbudet har det blivit färre spelare och de spelar kortare tid.
Det är verkligen glest vid borden, ett knappt tiotal kvinnor sitter utspridda i den stora lokalen med fokus helt inriktat på utropen.
En spelare tar en kort paus i det rökrum som inrättats. Hon tycker egentligen att det är bra med rökförbudet men säger samtidigt att hon nu väljer bort stans andra bingolokal eftersom det inte finns något rökrum där.
I rökrummet får inte spelarna ha med sig tidning, inte spela, inte dricka kaffe trots att de kan ta kaffe själva från automaten. Vi har ju ingen servering men lagen har dragit alla över en kam. Och det här slår hårt mot idrottsföreningarna, säger Anneli Löfdahl.
Bertil Buss tror att kunderna väljer Internetspel hemma i stället, för då kan de röka samtidigt. Buss är även sekreterare i branschorganisationen och har konstaterar att situationen är likartad över hela landet. Nu ska man satsa på att locka nya spelare till fräscha lokaler i ett försök att vända trenden igen.
I fjol genererade enheten i Sundsvall två miljoner kronor till idrottsföreningarna. Fortsätter det så här blir vinsten per år 300 000 kronor mindre att dela på för föreningarna.
Det är tråkigt. Men det är ingen av föreningarna som står och faller med de här pengarna. Vi har varit beredda på ekonomiskt avbräck men det kanske vänder. Det är med bingo som med kläder, det kommer tillbaka, säger Örjan Tjernell hoppfullt, lotteriföreståndare för alliansen i Sundsvall.

Mer läsning

Annons