Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgit, 90, minns behandlingarna på Sidsjöns sjukhus: "Det var bedrövligt men det fanns inget annat"

90-åriga Birgit Larsson var med på tiden då patienter tvångssteriliserades och fick insulinbehandlingar. I 40 år jobbade hon på Sidsjöns sjukhus. "Många patienter hade det väldigt bra och vi gjorde som vi blev tillsagda. Det fanns heller inte så mycket att ta till då", säger hon.

Annons

Läs även: Vad hände på Sidsjön - nu kan journalerna berätta

Sekretessen för de första journalerna har släppts och nu kan man få en bild av vad som hände innanför de gula tegelväggarna.

Birgit Larsson började arbeta på sjukhuset när hon bara var 18 år, ett år efter starten 1943.

Birgit Larsson läser om invignignen av Sidsjöns sjukhus 1943. Ett år senare tog hon själv på sig den vita rocken.

Birgit berättar om den fina sammanhållningen och trivseln som fanns. Det var också på Sidsjön hon träffade maken Helmer. Men atmosfären präglades av en hierarki och respekten för de överordnade var stor.

– De äldre sköterskorna ville helst att vi skulle putsa och städa hela tiden, annars var man lat. Vi hade olika veckor, som köksveckan eller dagrumsveckan. Under köksveckan skulle alla knivar och gafflar räknas och saknades någon fick man leta tills den kom till rätta. Hade man dagrummet skulle man sysselsätta patienterna. Många jobbade också i trädgården eller i tvätten.

Läs även: Förlupna lumpare, bedragare och pedofiler - alla utreddes på Specialen

Under en period arbetade Birgit på en behandlingsavdelning där man ena veckan gav patienter elchocker för att nästa vecka ge dem insulinbehandlingar. En gång följde Birgit med en kvinnlig patient som skulle lobotomeras och hon grimaserar när hon visar hur läkaren borrade sig in i patientens tinning.

– Jag satt intill henne och tog blodtrycket. Hon fick övernatta med en annan sköterska på sjukhuset och jag blev avlöst. Jag vet inte hur det gick för den patienten sedan, säger Birgit Larsson.

18 år och nybliven sköterska på Sidsjöns sjukhus. Birgit Larsson jobbade på sjukhuset i 40 år.

Eftervärldens dom mot en del gamla behandlingsmetoder har varit hård. Men det fanns patienter som var våldsamma och Birgit Larsson och hennes kollegor blev inte sällan luggade och spottade på. Birgit menar att hon och hennes arbetskamrater gjorde så gott de kunde.

– Det fanns inte så mycket att ta till. När jag började på sjukhuset fanns det spänntäcken, men senare användes mest bälten. Var de oroliga fick de en spruta ibland och när Hibernalen kom var det en sensation. På ett vis borde allt som hände på Sidsjön få vara i fred, säger Birgit fundersamt.

Läs även: Journalläsning som förpliktigar

Birgit Larsson känner igen de flesta av personerna som arbetade på sjukhuset och som det står om i Sundsvalls Tidning den 10 juli 1943.

Birgit förkovrade sig och gick många kurser. Att hon började jobba på sjukhuset berodde delvis på att en väninnan redan arbetade där och det var bra betalt.

– Jag hade en moster som åkte runt som kokerska hos fina herrskap men jag tjänade mer än henne fast jag var så ung och jag trivdes väldigt bra i alla år.

Birgit Larsson vidareutbildade sig som sköterska och många somrar vikarierade hon som avdelningsföreståndare.

1955 fick Birgit och Helmer Larsson tvillingar. Första tiden var hon hemma men sedan anlitade de en barnflicka och under rasterna gick Birgit hem till familjens hus på Bleckslagargatan för att amma.

– Ibland när jag hade arbetat natt var jag väldigt trött när jag kom hem. Jag minns när jag läste för barnen och pojken min sa att "du läser fel mamma", säger hon och skrattar.

Patienterna var i behov av hjälp och Birgit Larsson undrar ibland hur det blev för en del av dem efter psykiatrireformen när många skulle slussas ut i samhället.

– Många behövde omsorgerna vi gav och det var ofta bra stämning, vilket hjälpte upp det hela, säger hon.

Läs även: Överläkarens son: "Man kan inte ha en bätte barndom"

Mer läsning